Lenkijos prezidentas paragino Kiniją pradėti dialogą su Dalai Lama

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis) penktadienį paragino Kiniją pradėti dialogą su tibetiečiais ir jų lyderiu Dalai Lama, kadangi artėja Olimpinės žaidynės, o neramumai Tibete nesiliauja.
„Prasidėjęs taikus dialogas šiuo metu įgytų simbolinę svarbą, ypač būsimųjų Pekino Olimpinių žaidynių kontekste, – sakoma L.Kaczynskio pareiškime, kuriame Kinija raginama parodyti „santūrumą”. – Tikiuosi, kad Olimpinės žaidynės yra ir išliks dialogo ir bendradarbiavimo simbolis viso pasaulio tautoms. Manau, kad jų neturi aptemdyti įvykiai, prieštaraujantys žmonių solidarumo dvasiai”.

„Tiktai dialogas ir pagarba žmogaus teisėms, įskaitant ir religijos teises, taip pat abiejų pusių geranoriškumas, kai atsisakoma smurto ir jėgos naudojimo, yra tas kelias, kuris ves į taikų ir ilgalaikį konflikto išsprendimą”, – sakoma Lenkijos prezidento pareiškime.

Toks dialogas, tęsė Lenkijos prezidentas, turėtų vykti su „tibetiečių bendruomene, kuriai vadovauja Dalai Lama.

Ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad jis žada susitikti su Dalai Lama, kuris Lenkijoje turi viešėti parlamentarų kvietimu, rizikuodamas pabloginti santykius su Kinija. Tačiau tiksli Dalai Lamos vizito data dar nėra nustatyta.

Šimtai žmonių keliuose Lenkijos miestuose penktadienio vakarą protestavo prieš kraujo liejimą Tibete ir pasisakė už jo laisvę.

Šalies sostinėje Varšuvoje apie 200 žmonių susirinko prieš prezidentūrą tyliam protestui prieš represines priemones, kurias Tibete taiko Kinijos valdžia.

Prie Baltijos jūros esančiame Gdanske, kur gimė istorinė antikomunistinė Lenkijos profsąjunga „Solidarumas”, automobilių vairuotojai įjungė automobilių signalus, kai demonstruotojai priešais Kinijos konsulatą išskleidė transparantą su užrašu „signalizuokite už Tibetą”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.