Taivanas renka naują prezidentą

Taivano rinkėjai šeštadienį balsuoja už naują šalies prezidentą ir tikisi, kad šis padės pagerinti santykius su Kinija bei suteiks naują impulsą stabčiojančiai salos ekonomikai.
Rinkimuose varžosi Ma Ying-jeou (Ma Jindžou), Harvardo universitete studijavęs opozicinės Gomindano (KMT) partijos kandidatas, ir Frankas Hsieh, už nepriklausomybę pasisakančios Demokratinės pažangos partijos atstovas.

Dabartinio prezidento Chen Shui-biano (Čen Šuibjano), nuolat erzinusio Pekiną savo kalbomis apie salos nepriklausomybę, kadencija baigsis gegužės mėnesį.

Rinkimų apylinkės užsidarys 16 val. vietos laiku (10 val. Lietuvos laiku), o po keleto valandų turėtų pasirodyti pirmieji oficialūs rezultatai.

17,3 mln. Taivano rinkėjų šeštadienį taip pat balsuoja dviejuose referendumuose dėl stojimo į Jungtines Tautas, nors nesitikima, jog rinkėjų skaičius peržengs būtiną ribą.

Tačiau kad ir kokie būtų referendumų rezultatai, JT narystės Taivanas, kurį pripažįsta tik 23 pasaulio valstybės, gali nesitikėti, tuo labiau, kad Kinija, turinti veto teisę, yra nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė.

Kinijos įvykdytas karinis susidorojimas su tibetiečiais leido Frankui Hsieh kritikuoti Ma Ying-jeou planą kurti bendrą ekonominę rinką ir taikos sutartį su Kiniją, tačiau rinkėjams didžioji politika nelabai rūpi – jie tiesiog nori geresnio gyvenimo.

„(Taivano) vidaus reikalai – ekonomika ir korupcija – yra svarbesni negu Kinija ar apskritai užsienio politika”, – sako Ralphas Cossa (Ralfas Kosa), JAV instituto „Pacific Forum CSIS” prezidentas.

Taivanas yra 17 pagal dydį pasaulio ekonomika, daugiausiai paremta informacinių technologijų sektoriumi, tačiau šalyje pastaruoju metu didėja nedarbas, socialinė atskirtis, o gyventojų pajamos neauga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.