Vilniuje bus minimos 90-osios Baltarusijos nepriklausomybės paskelbimo metinės

Vilniuje kovo 25 dieną bus minimos Baltarusijos nepriklausomybės paskelbimo 90-osios metinės.
Minėjime Seime dalyvaus Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, pranešimus apie Baltarusijos istoriją, nepriklausomybės kelią, demokratinius pokyčius ir vietą tarptautinėje bendruomenėje skaitys istorikai bei teisės specialistai.

Savo tėvynės nepriklausomybės metines kovo 25-ąją Vilniuje drauge minės ir baltarusių visuomeninės organizacijos bei draugijos, kurios tądien švęs Baltarusių vienybės dieną. Taip bus siekiama atkurti Lietuvos sostinėje gyvavusią prieškario tradiciją.

1918 metų kovo 25 dieną buvo paskelbta nepriklausoma Gudijos Liaudies Respublika, pirmą kartą įteisinusi baltą-raudoną-baltą vėliavą ir valstybinę gudų kalbą. Ši nepriklausomybė nuo Rusijos truko mažiau nei metus – pirmajam pasauliniam karui baigiantis iš Baltarusijos teritorijos pasitraukus Gudijos Liaudies Respubliką rėmusiems vokiečiams, šalis pateko bolševikų įtakon ir 1919 metais buvo inkorporuota į Sovietų Sąjungą.

Nepriklausomybę šalis atkūrė 1990 metų liepos 27-ąją. Po nepriklausomybės atkūrimo įteisintą senąją baltarusių baltą-raudoną-baltą vėliavą bei herbą vytį vėliau į valdžią atėjusi prezidento Aleksandro Lukašenkos administracija pakeitė į sovietmečio simbolius.

Lietuva santykiuose su Baltarusija balansuoja tarp kritinio ir pragmatinio dialogo, kurį, viena vertus, diktuoja griežta ES pozicija autoritarinio prezidento A.Lukašenkos ir demokratijos padėties toje šalyje atžvilgiu, kita vertus – artima kaimynystė ir bendra 679 kilometrų siena.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.