ES nori pradėti derybas dėl naujo susitarimo su Rusija jau balandį

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį pasiekė pažangos nustatant derybų dėl bendradarbiavimo su Rusija mandato parametrų ir nori pradėti derybas dar balandį, pranešė Slovėnija, šiuo metu pirmininkaujanti 27 šalių Bendrijoje.
Lenkijos ir Lietuvos prašymu į derybų darbotvarkę taip pat buvo nuspręsta įtraukti du klausimus dėl naftos ir dujų tiekimo saugumo. Dėl šių klausimų Vilnius ir Varšuva blokavo derybų pradžią nuo 2006 metų.

Slovėnijos užsienio reikalų ministras Dimitrijus Rupelis nori, kad jo kolegos iš ES surengtų strateginius debatus santykių su Maskva klausimais neformaliose derybose kitą savaitę, o tai atvertų kelią priimti sprendimus oficialiame susitikime balandžio 28 dieną, pranešė Slovėnijos atstovas.

Derybų su Rusija pradžia, kurios laukiama jau kelerius metus, yra dalis didelės kampanijos pagerinti santykius tarp Vakarų ir Maskvos, gegužę ateinant į valdžią išrinktam prezidentui Dmitrijui Medvedevui.

„Kai kurios ES šalys mieliau sutiks padaryti dovaną prezidentui Medvedevui nei kadenciją baigiančiam Vladimirui Putinu”, – sakė vienas iš jų.

Varšuva vetavo derybas, kurios turi aprėpti daug klausimų – ir prekybos, ir energetikos ir žmogaus teisių laikymosi – dėl Maskvos įvesto draudimo įvežti lenkišką mėsą.

Tuometinė konservatyvi Lenkijos vyriausybė apkaltino Kremlių politine sprendimo potekste.

Nauja dešiniojo centro vyriausybė pareiškė ketinimą atšaukti veto, nes Maskva panaikino draudimą tiekti mėsą, bet Lietuva tebetrukdo pradėti derybas dėl problemų, susijusių su naftos ir dujų tiekimais, sako diplomatai.

Vilnius reikalauja atnaujinti naftos tiekimą į naftos perdirbimo gamyklą (NPG), kuris nutrauktas neva prakiurus vamzdžiui, po to naftos perdirbimo gamykla buvo parduota Lenkijos bendrovei. Anksčiau NPG priklausė bankrutavusiai Rusijos naftos kompanijai „Jukos”, ir ją įsigyti norėjo kitos Rusijos energetikos milžinės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.