„Lietuvos elektrinė” naujo bloko statybai skolinsis 81 mln. eurų

„Lietuvos elektrinė” naujo 400 MW galios kombinuotojo ciklo dujų jėgainės bloko statybai iš bankų skolinsis 81 mln. eurų. Šiam projektui vykdyti bendrovė jau yra gavusi 170 mln. eurų iš Tarptautinio Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo (TIENRF) – šią paramą skyrė Europos Sąjunga. Minėtos lėšos, sudarančios 70 proc. numatomų statybos kaštų, jau įplaukė į Elektrėnų jėgainės sąskaitą, o likusiąją statybų dalį turi finansuoti pati elektrinė.

Pagal projektą naujas blokas turėtų pradėti veikti 2010 metų pradžioje ir pagaminti Lietuvai trūkstamos elektros energijos dalį po Ignalinos atominės elektrinės (AE) antrojo bloko uždarymo 2009 metų pabaigoje. Tačiau projekto vykdymas vėluoja, kol kas statybos nepradėtos, juda tik popieriai, tad kyla grėsmė, jog po dvejų metų nauji Elektrėnų „žiburiai” gali ir neįsižiebti.

Leisti įkeisti „Lietuvos elektrinės” turtą bankams už imamą paskolą bendrovės eilinis visuotinis akcininkų susirinkimas numato tik po mėnesio – balandžio 21 d.

Jame taip pat bus tvirtinama bendrovės 2007 m. finansinė atskaitomybė bei paskirstytas pelnas. Pernai „Lietuvos elektrinė” uždirbo 25,007 mln. litų neaudituoto grynojo pelno. Ar bus mokami dividendai, bendrovės valdyba sprendimo dar nepriėmė. Pernai už 2006 metus dividendų jėgainė nemokėjo – pelną skyrė investicijoms.

„Lietuvos elektrinė” yra paskelbusi tarptautinį konkursą dujų jėgainės projektavimui ir statybai. „Konkursas tikrai įvyko, o vokai su pasiūlymais bus atplėšti kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje”, – Eltai aiškino „Lietuvos elektrinės” vyriausiasis finansininkas Rolandas Jankauskas. Anot jo, konkurse tikrai rungiasi du, o galbūt ir trys dalyviai.

Ūkio ministerija ne kartą skelbė, kad naujasis Elektrėnų blokas gamins elektros energiją beveik dvigubai mažesnėmis sąnaudomis nei du dabartiniai 150 MW elektrinės blokai. Tikimasi, kad jo statybos projektas bus įgyvendintas maždaug per 28 mėnesius nuo sutarties dėl jo projektavimo ir statybos įsigaliojimo dienos. Tačiau kada bus duotas šis startas, kol kas tik spėliojama.

Ūkio ministras Vytas Navickas sako, kad 400 MW Elektrėnų galią planuojama subalansuoti su numatoma Baltijos jūros pakrantėje pastatyti 400 MW vėjo elektrinių parko galia – tokiu atveju „kompleksas galėtų sėkmingai dirbti” ir užtikrinti Lietuvai visą reikalingą elektros kiekį. Naujas vėjo elektrinių parkas pajūryje – viena iš Lietuvos ir Švedijos elektros tilto projekto dalių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.