NATO PRG turi ginti visas Aljanso šalis, mano Estijos prezidentas

Estija pritaria tam, kad NATO priešraketinės gynybos sistema (PRG) aprėptų visas Aljanso šalis.
„Estija pritaria NATO PRG sistemos kūrimui pagal NATO įstatų 5-ąjį straipsnį dėl kolektyvinės ir lygios atsakomybės už gynybą”, – pareiškė prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas (Tomas Hendrikas Ilvesas) antradienį įvykusiame susitikime su kolega iš Lenkijos Lechu Kaczynskiu (Lechu Kačynskiu).

Kaip pranešė Estijos valstybės spaudos tarnyba, T.H.Ilvesas taip pat pabrėžė, kad „Estija tikisi iš NATO vadovų susitikimo Bukarešte aiškaus sprendimo, kuris leistų artimiausiu metu parengti politinius principus, konsultacijų tvarką ir kitus principus, kaip turi būti paskirstyti krūviai, susiję su priešraketinės gynybos sistema”.

„Drauge svarbu, kad būtų surasti sprendimai ir dėl tų NATO sąjungininkų Europoje, kurių neaprėpia nacionalinė Jungtinių Valstijų sistema. Todėl mūsų tikslas turi būti bendra, visą NATO teritoriją aprėpianti sistema”, – sakė Estijos prezidentas.

T.H.Ilvesas ir L.Kaczynskis pritarė siūlymui pakviesti Kroatiją, Makedoniją ir Albaniją įstoti į NATO.

„Taip pat neturi susilpnėti mūsų parama Gruzijos ir Ukrainos siekiui prisijungti prie euroatlantinių struktūrų, be to, trečiosios valstybės neturi turėti net ir tolimos veto teisės Aljanso sprendimams”, – pabrėžė T.H.Ilvesas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.