Lietuva ir JAV memorandumu deklaravo siekius greičiau susitarti dėl bevizio režimo

Vašingtone pirmadienį pasirašytas Lietuvos ir JAV tarpusavio supratimo memorandumas dėl JAV vizų atsisakymo programos reikalavimų ir papildomų saugumo kriterijų įgyvendinimo. Dokumento pasirašymas yra laikomas vienu paskutinių žingsnių prieš gaunant Lietuvai bevizių kelionių į JAV galimybę.

Memorandumą, kuriame įtvirtinti abiejų pusių ketinimai greičiau susitarti dėl JAV vizų panaikinimo Lietuvos piliečiams, pasirašė Lietuvos ambasadorius Vašingtone Audrius Brūzga ir JAV Krašto saugumo departamento sekretorius Michaelas Chertoffas.

„Mes Lietuvoje giliai tikime laisvos visuomenės vertybėmis ir teikiamais privalumais. Galimybė laisvai keliauti – svarbi tokios visuomenės sąlyga. Sunku būtų rasti geresnius partnerius strateginio bendradarbiavimo klausimais negu Europa ir Jungtinės Amerikos Valstijos, todėl mūsų žmonės turi išnaudoti visapusiškus tokios partnerystės teikiamus privalumus”, – po pasirašymo ceremonijos sakė ambasadorius A.Brūzga.

„Mes turime dar daug nuveikti, kad įgyvendintume visus saugumo reikalavimus, tačiau tikimės, jog galbūt šių metų pabaigoje pirmieji Lietuvos piliečiai galės laisvai atvykti į JAV”, – teigė M.Chertoffas.

Pasak URM pranešimo spaudai, tarpusavio supratimo memorandumas – tai politinių ketinimų dokumentas, liudijantis abipusį pasiryžimą pradėti glaudų bendradarbiavimą, kad Lietuva kuo greičiau galėtų prisijungti prie JAV bevizio režimo programos.

Memorandumas patvirtina šalių pasirengimą sustiprinti teisėsaugos įstaigų bendradarbiavimą, siekiant padidinti readmisijos priemonių efektyvumą, pagerinti oro uostų saugumo kontrolę, užtikrinti keitimąsi informacija apie pamestus asmens dokumentus ir grėsmę visuomenės saugumui galinčius kelti asmenis. Bus siekiama sudaryti vienodas įvažiavimo sąlygas abiejų šalių piliečiams.

Lietuva vienašališkai panaikino vizų režimą JAV piliečiams 1994 metais.

Kartu URM pažymi, kad šis memorandumas dar nėra sutartis, skelbianti bevizio režimo pradžią.

„Nė vienos šalies, įskaitant ir Lietuvos, pasirašytame memorandume su JAV nėra nurodyta konkreti JAV vizų panaikinimo data. Balandžio mėnesį į Vilnių ketina atvykti JAV Krašto saugumo departamento ekspertų delegacija. Šio vizito metu tikimasi susitarti dėl konkrečių memorandume išvardytų principų įgyvendinimo būdų ir sąlygų, siekiant bevizio režimo su JAV”, – sakoma URM pranešime.

Kartu su Lietuva memorandumus pasirašė Slovakija ir Vengrija. Memorandumus kiek anksčiau jau yra pasirašiusios Čekija, Estija ir Latvija.

Viena iš JAV nustatytų sąlygų beviziam režimui gauti yra reikalavimas, kad atmestų paraiškų vizai gauti kiekis neviršytų 10 proc. ribos. 2006 metais šis Lietuvos rodiklis buvo 27,7 proc., tuo tarpu pernai, pasak URM sekretoriaus Oskaro Jusio, Lietuvoje riba nebuvo peržengta. Tačiau ją viršijo užsienyje gyvenantys lietuviškų pasų savininkai, kurie taip pat gali prašyti JAV vizos.

Apie 400 tūkst. tautiečių gyvena užsienyje, didžioji dalis – Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje.

Nemažai emigrantų, prašydami JAV vizų, negali pateikti pažymų, jog turi gerą tarnybą, stabilias pajamas ar nekilnojamojo turto. Nesant garantijų, jog jie po kelionės į JAV bus suinteresuoti grįžti į dabartinę savo gyvenamąją vietą, vizų jie dažnai negauna.

Anksčiau nemažai Lietuvos piliečių, gavęs turistines vizas, nelegaliai pasilikdavo JAV dirbti. Tačiau Lietuvai tapus ES nare ir atsivėrus legalioms Vakarų Europos darbo rinkoms bei stabiliai gerėjant šalies ekonominiai padėčiai Amerika tapo kur kas mažiau patraukli uždarbiams ar emigracijai.

Lietuva, siekdama galimybės savo piliečiams be vizų vykti į JAV, jau keletą metų įgyvendina „kelio gairių” planą, kuris numato galimybę JAV vizų atsisakymo programą ateityje taikyti naujosiomis Europos Sąjungos narėmis tapusių Vidurio ir Rytų Europos valstybių piliečiams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.