S.Paulikui – teismo rūstybė

Tris vaikus pražudžiusiam policininkui ir jo kolegai, drauge pabėgusiam iš nelaimės vietos, skirtos iki šiol griežčiausios už tokį nusikaltimą bausmės Lietuvoje.

Kolegą – irgi už grotų

Buvęs Skuodo policijos patrulis Saulius Paulikas nuteistas dešimčiai metų nelaisvės už tai, kad pernai lapkričio 7-osios vidurdienį, neblaivus važiuodamas ne mažesniu nei 105 kilometrų per valandą greičiu, Aleksandrijos kaime mirtinai traumavo tris dešimtmečius berniukus.

Kelių žmonių gyvybes nusinešusios avarijos kaltininkas Lietuvoje taip griežtai nubaustas pirmą kartą.

Be to, S.Paulikui trejus metus atimta teisė vairuoti transporto priemonę.

Netikėtai griežtas nuosprendis paskelbtas ir S.Pauliko kolegai Mantvydui Kringeliui. Už tai, kad nesuteikė pagalbos nukentėjusiesiems, jam skirta kalėti pusantrų metų.

Panašių bylų žinovai tikino, kad paprastai už tokį nusikaltimą skiriama lygtinė bausmė.

Patenkinti ir sūnų netekusių tėvų civiliniai ieškiniai. Kaip ir buvo prašę nukentėjusieji,

kiekvienai šeimai priteista po milijoną litų neturtinei žalai atlyginti.

Nors girto vairuotojo padarytos žalos draudikai paprastai neatlygina, teismas priteisė ir 500 eurų civilinį ieškinį išdalyti lygiomis dalimis visoms trims šeimoms.

Neabejojama, kad S.Pauliko advokatas skųs nuosprendį. S.Pauliką gynęs klaipėdietis Mindaugas Kepenis tikino, kad sprendimas politizuotas.

Ašaros pykčio nesutramdė

Teismo nuosprendis, kurio laukė visa Lietuva, salėje buvusiems žmonėms sukėlė skirtingų emocijų.

„Nesitikėjome”, – braukdama ašaras atsiduso sūnaus Simono netekusi Laima Bučkuvienė.

„Geras nuosprendis, bet vaikų nebeprikelsi”, – susigraudinęs kalbėjo žuvusiojo Mindaugo Kubiliaus tėvas Adomas.

Išeidama iš teismo salės S.Pauliko motina, Skuode dirbanti gydytoja, barėsi.

„Iš kito nelaimės nepraturtėsite!” – mestelėjo Aldona Paulikienė.

Jai pritarė giminaitė, kuri piktais žodžiais pravirkdė žuvusio S.Bučkaus močiutę.

Teisme buvo ir dukart pėsčiuosius partrenkęs, tačiau už tai nė karto nenubaustas S.Pauliko tėvas Aloyzas Paulikas.

Atvyko keistų smalsuolių

Vakar teismo salėje nuosprendžio klausėsi ne tik nukentėjusieji bei kaltininkų artimieji, bet ir keli keisti smalsuoliai. Du pagyvenę vyrai stovėdami kantriai klausėsi sprendimo, kuris buvo skaitomas apie pusantros valandos.

Ant nukentėjusiųjų suolo tarp sūnų netekusių trijų šeimų įsispraudė iki šiol nematytas kostiumuotas vyras. Jis labai norėjo pamatyti S.Pauliką iš arti, o kalbinamas žurnalistų piktai atrėžė neprivaląs su jais bendrauti. Panašu, kad tai buvo Paulikų šeimos draugas, kartu atvykęs jų palaikyti.

Pareigūnai melavo

Teismo sprendime rašoma, kad neblaivaus policininko padaryta avarija ne tik sukėlė nepataisomas pasekmes. Pasak nuosprendžio, S.Paulikas ir M.Kringelis diskreditavo policijos autoritetą visuomenės akyse.

Tačiau iš tiesų policijos vardą pažemino ne tik girti policininkai, važinėję rajono keliais. Vos pradėję tirti avarijos priežastis pareigūnai susidūrė su akivaizdžiu melu, kuris liejosi iš policininkų lūpų.

Melavo nelaimės dienos rytą po mokymų komisariate alų gurkšnoję ir čeburekus valgę pareigūnai. Tai netiesiogiai vėliau patvirtino pats S.Paulikas. Draugui jis minėjo rytą išgėręs butelį alaus, tačiau policininkai pradžioje neigė jo pirkę. Tik patikrinus parduotuvės čekius, jie nustojo neigti akivaizdų faktą.

Kavinėje „Gintagnė”, kur S.Paulikas ne tik pietavo, bet ir gėrė degtinę, abu kolegas prie butelio užtiko du tądien dirbę pareigūnai. Tačiau nė vienas jų nepasidomėjo, kaip neblaivūs vyrai sės prie vairo.

Keistai atrodė ir atvykusių į avarijos vietą policininkų elgesys. Jie nežinia kodėl skubėjo išgabenti S.Pauliko automobilį ir apsimetė nežinantys, kam jis priklauso.

Neteko postų

Dėl smerktino pavaldinių elgesio nukentėjo vidaus reikalų ministras ir generalinis policijos komisaras. Raimondas Šukys ir Vytautas Grigaravičius neteko postų.

Skuodo rajono policijos viršininkas Algimantas Šideikis, jo pavaduotojas Vytautas Kalendra bei personalo grupės vyresnysis specialistas Eugenijus Galdikas gavo papeikimus už nepakankamą pavaldžių pareigūnų kontrolę.

Giedrius Paulikas – vyresnysis avarijos kaltininko S.Pauliko brolis, taip pat dirbęs Skuodo policijoje, iš darbo išėjo savo noru.

Savo noru iš pareigų pasitraukė pareigūnas Arūnas Veitas, kavinėje sėdėjęs šalia S.Pauliko ir negalėjęs nematyti, jog šis gėrė degtinę.

Neseniai Policijos departamento pareigūnai baigė tarnybinį patikrinimą Skuodo rajono policijos komisariate dėl kitų policininkų veiksmų. Tačiau jo rezultatai kol kas viešai nepaskelbti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "S.Paulikui – teismo rūstybė"

  1. bigcatwar

    A ka mentas dar gyvas pedras jo klmn. Atiduot linco teismui suski.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.