Rice ir Gatesas atvyksta į Maskvą tikėdamiesi sušvelninti Rusijos ir JAV santykius

JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) ir Pentagono vadovas Robertas Gatesas (Robertas Geitsas) atvyksta pirmadienį į Maskvą vesti derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir gynybos ministru Anatolijumi Serdiukovu pagal formulę „du plius du”.
Tačiau ekspertai abejoja, ar per šių aukštų pareigūnų dviejų dienų vizitą Rusijos sostinėje Vašingtonui ir Maskvai pavyks sureguliuoti nesutarimus dėl virtinės problemų – nuo priešraketinės gynybos iki Kosovo statuso.

Pakeliui į Maskvą R.Gatesas pareiškė žurnalistams, kad Amerika neketina pateikti Rusijai kokių nors naujų siūlymų dėl PRG dalių dislokavimo Rytų Europoje. B.Gatesas ir C.Rice tikisi išgirsti rusų atsakymą į anksčiau pateiktus savo siūlymus dėl bendradarbiavimo kuriant PRG sistemą.

„Mes pateikėme daug ką ant derybų stalo, ir dabar jiems atėjo laikas atsakyti tu pačiu”, – sakė Pentagono vadovas.

Drauge jis pavadino perdėjimu kalbas apie tai, kad Maskva ir Vašingtonas artėja prie susitarimo dėl PRG sudarymo.

„Mes pasiryžę dėti pastangas, pažiūrėti, ką mes galime padaryti bet kažkuriame etape mes turime pamatyti ir kokių nors Rusijos nuolaidų”, – pareiškė JAV gynybos sekretorius.

Pentagono vadovas taip pat davė suprasti, kad kokių nors konkrečių susitarimų per vizitą Maskvoje tikriausiai nebus pasirašyta.

„Akivaizdu, kad susitarimus turi sudaryti prezidentai (George`as W.) Bushas (Džordžas V.Bušas) ir (Vladimiras) Putinas arba išrinktasis prezidentas (Dmitrijus) Medvedevas. Mano ir Condi uždavinys – parengti dirvą tokiam susitarimui”, – sakė R.Gatesas.

Aukštas Rusijos URM pareigūnas pranešė agentūrai „Interfax”, jog „partneriai Amerikoje sako, kad jie atveš tai, apie ką kalbėjo žodžiu spalį per ankstesnį susitikimą pagal formulę „du plius du”.

Jis priminė, jog Amerikos delegacija spalį Maskvoje siūlė, be kita ko, leisti Rusijos karininkams būti PRG objektuose Lenkijoje ir Čekijoje, taip pat kitas priemones, kurios išsklaidytų Rusijos nuogąstavimus dėl JAV planų.

„Jie sakė, jog radaras Čekijoje būtų užbetonuotas taip, kad į Rusijos pusę jis nežiūrėtų, taip pat raketos-gaudytuvai Lenkijoje nebūtų laikomos šachtose”, – pridūrė jis.

Pasak jo, „tai – ne kardinalus problemos sprendimas, tai – iš tikrųjų kolektyvinės rizikų stebėjimo sistemos kūrimas, tai – skaidrumo ir pasitikėjimo priemonė”.

Drauge pareigūnas pažymėjo, kad šiems siūlymams „mes iš esmės pritarėme”.

„Žinoma, tai neišsprendžia problemos, kurią mes pasiūlėme išspręsti, užmezgę iš tikrųjų sąjunginius santykius raketų grėsmėms visame pasaulyje stebėti”, – pabrėžė jis.

Kalbėdamas apie Įprastinės ginkluotės Europoje sutartį (ĮGES) Rusijos gynybos ministerijos pareigūnas pažymėjo, jog Maskva tebereikalauja, kad adaptuotą Sutartį ratifikuotų visos be išimties NATO šalys.

„Mes sakėme ir sakome, kad diskriminacinių pakraščių apribojimų, galiojančių tik Rusijai, ji daugiau nebesilaikys”, – pareiškė Gynybos ministerijos pareigūnas.

Daugelis ekspertų ir politologų abejoja dėl būsimo susitikimo perspektyvų.

„Kol kas dar anksti kalbėti, kad įvyko iš tikrųjų toks rimtas Amerikos pozicijos posūkis, ir tikriausiai atitinkamus paaiškinimus Amerikos atstovai pateiks per derybas pagal formulę „du plius du”: – sakė žurnalistams Rusijos mokslų akademijos JAV ir Kanados instituto direktorius Sergejus Rogovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.