Studijos universitete – ne priežastis vairuotojui išvengti administracinio arešto

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nepatenkino universitete studijuojančio ir už vairavimą neblaiviam administraciniu areštu nubausto vairuotojo skundą.
Teismas nusprendė, kad studijos ne priežastis išvengti administracinio arešto, todėl studentas kartu su kitais ,,kelių ereliais” sės į belangę.

Skundu jaunas vairuotojas prašė sušvelninti jam skirtą administracinę nuobaudą – 15 dienų areštą pakeisti į viešuosius darbus.

Teismas konstatavo, kad nuobauda vairuotojui buvo paskirta už tai, kad jis vairavo būdamas neblaivus, jam buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis.

Kadangi jis jau buvo baustas administracine tvarka, teismas jam skyrė administracinį areštą su teisės vairuoti transporto priemonę atėmimu.

Pasak teismo pranešimo, nors pažeidėjas pripažino padaręs nusižengimą ir teigė, jog jam paskirta bausmė per griežta, o administracinis areštas yra neadekvati padarytam pažeidimui nuobauda, kuri sukeltų neigiamas pasekmes, prilygstančias darbo praradimui, sustabdytoms studijoms universitete, LVAT paskirtos nuobaudos nešvelnino.

Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija konstatavo, kad „darydamas pažeidimą, apeliantas prisiėmė galimų neigiamų pasekmių kilimo riziką. Asmuo, žinodamas, kad tam tikros administracinės nuobaudos taikymas gali pakenkti jo darbui ar studijoms turi būti ypač suinteresuotas nedaryti tokių pažeidimų, kurie galėtų lemti tokios administracinės nuobaudos taikymą”.

Anot LVAT, „įstatymas aukščiau iškelia visuomenės interesą per prevencinių priemonių taikymą ir pažeidėjo nubaudimą užtikrinti saugų eismą, visuomenės saugumą, o ne asmens įvykdžiusio teisės pažeidimą, asmeninį interesą išvengti neigiamų pasekmių,nepatogumų susijusių su įvykdytu pažeidimu”.

Teismas atkreipė dėmesį, jog panašūs pažeidimai yra vieni iš pavojingiausių administracinių pažeidimų. Asmuo vairuodamas transporto priemonę sunkaus girtumo būklėje, yra itin pavojingas visuomenei, ir turi prisiimti tokio elgesio pasekmes.

LVAT sprendimai yra galutiniai ir neskundžiami.

Lietuvoje, kuri Europos Sąjungos šalis lenkia dideliu avarijų keliuose ir žuvusiųjų skaičiumi, nuo sausio 1-sios įsigaliojo įstatymai, numatantys griežtesnę atsakomybę už vairavimą neblaiviam, važiavimo greičio viršijimą, vairavimą neturint teisės ir kitus eismo saugumui itin pavojingus pažeidimus.

Pagal naujus pakeitimus, šiurkščiai Kelių eismo taisykles pažeidę vairuotojai gali atsidurti areštinėje, iš jų gali būti konfiskuotas automobilis.

Analizuojant policijos ir teismų statistiką, šalyje administraciniu areštu gali būti nubausta apie šimtas vairuotojų. Teismai jau konfiskavo ne vieno pažeidėjo automobilį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.