Vilniaus Gedimino kalną ardo šliaužiantys šlaitai

Šliaužiantys Vilniaus Gedimino pilies kalno šlaitai kelia grėsmę ne tik kalnui, bet ir pačiam šalies simboliui. Saugant turistus uždarytas į pilį vedantis takas, tačiau avarinės būklės statinio priežiūros kol kas niekas nesiima.
Nuošliauža Gedimino kalno šlaite atsirado kovo pradžioje, tačiau ji gali būti ne vienintelė. Specialistai įspėja, kad šlaite skylanti žemė ir išlinkę medžiai liudija artėjančią dar vieną nuošliaužą, pakenksiančią ne tik kalnui, bet ir pilies kompleksui, rašo dienraštis „Vilniaus diena”.

„Dėl neišspręstos problemos kalno šlaite formuojasi nuošliaužos. Pats šlaitas turi būti skubiai tvirtinamas horizontaliais poliais, nes esamų skaičius nepakankamas. Tačiau dabar šis klausimas paliktas. Dėl slenkančių šlaitų sutrūkinėjo ir Aukštutinės pilies sienos. Plika akimi matyti plyšiai”, – tvirtino Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas.

Vilniaus pilių rezervato direkcijos Priežiūros skyriaus vedėja Antanina Jarukaitienė pasakojo, jog beveik tuoj pat po įvykio buvo sudaryta komisija. Ji pripažino esant problemą. Komisijoje dalyvavo visos suinteresuotos šalys.

„Konstatavome, jog reikalingi papildomi tyrimai. Dabar laukiame, kol Vilniaus apskrities administracija, kuriai ir priklauso žemė, sudarys rimtą komisiją. Iki tol nieko negalime daryti. Ėmėmės priemonių turistams apsaugoti. Uždarėme taką. Dabar pakilti galima tik keltuvu. Visa tai užtruks, bet svarbu, kad niekas nenukentėtų”, – kalbėjo A. Jarukaitienė.

Kultūros paveldo departamento Kontrolės skyriaus vyriausiasis inspektorius Renaldas Augustinavičius tvirtino, jog Vilniaus apskrities administracija įpareigota sudaryti komisiją, kuri pateiktų savo išvadas. Komisijai pateikus išvadas, kitų metų biudžete turėtų būti numatyta lėšų ir pradėtas remontas. Bet kuriuo atveju, anot jo, už statinį yra atsakinga apskritis.

Tuo metu Vilniaus apskrities Teritorijų planavimo ir statybos departamento vyriausiasis specialistas Vytautas Januška teigė, jog problemą turėtų spręsti Pilių rezervato direkcija.

„Komisiją sudarome tik tuomet, kai statinys remontuojamas, rekonstruojamas ar statomas. Nė vieno šių punktų susidariusi padėtis neatitinka. Tegul tvarko Pilių rezervato direkcija, jie yra valdytojai. Jiems tai ne kartą sakiau”, – piktinosi V.Januška.

Pilių rezervato direkcija tvirtina be detalesnių geologinių tyrimų negalinti imtis veiksmų. Lietuvos geologų tarnyba pasirengusi padėti, tačiau tik tuomet, kai gaus kvietimą.

Šiuo metu Gedimino pilies kalno žemė iš tiesų priklauso Vilniaus apskričiai. Patikėjimo teise ji turėjo būti perduota rezervatui, bet iki šiol tai nesutvarkyta. Teoriškai apskrities viršininko administracija turėtų būti atsakinga už teritorijos finansavimą ir tvarkymą, bet praktiškai to nedaro.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.