Nacionalinio stadiono statybos kaina vis dar yra neaiški

Vilniaus meras Juozas Imbrasas sako, jog Nacionalinio stadiono statybos kaina tikrai neviršys planuotų 370 mln. litų, nors Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) tvirtina, kad projekto kaina vis dar lieka neaiški.
VPT nustatė, kad Nacionalinio stadiono rangovas buvo parinktas teisėtai, tačiau savivaldybė esą netinkamai nustatė kainodaros taisykles.

Tačiau meras J.Imbrasas į tokias išvadas nekreipia dėmesio ir sako, jog savivaldybė nesuklydo pasirinkdama statybų rangovą neskelbtinų derybų būdu.

„Lietuvoje iš tūkstančių statybų nėra tokios, kurios pirminė patvirtinta kaina atitiktų galutinę kainą. Į kurią pusę bus didėjimas ar mažėjimas, man tikrai sunku pasakyti”, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė J.Imbrasas. Jis pabrėžė, kad savivaldybė turi teisę keisti sutarties su „Veikme” nuostatas.

Opozicija kiek anksčiau buvo išreiškusi pasipiktinimą, jog „Veikmė” stadioną stato neteisėtai, nes nebuvo skelbtas viešas konkursas.

Viešųjų pirkimų tarnybos išvadoje teigiama, jog savivaldybė sutartyje su bendrove „Veikmė” neaiškiai nurodė statybos darbų kainos apskaičiavimo tvarką. Savivaldybė nustatė bazinį įkainį ir tiekėjo pasiūlytą priedą. Pasak VPT, tai reiškia, kad savivaldybė galės perskaičiuoti tik bazinį įkainį, tačiau ne visą sutarties kainą.

Vyriausybė projektui yra pažadėjusi skirti apie 200 mln. litų. Darbai jau pradėti, tačiau pinigai nebuvo pervesti – esą laukiama, kol bus nustatyta galutinė projekto kaina.

Nacionalinio stadiono darbai pradėti vasario 15 dieną, tačiau Vyriausybei nepervedus pinigų, statybos sustojo. Savivaldybė teigia, jog už prastovą rangovui teks mokėti apie 10 mln. litų.

Šiuo metu yra atlikta darbų už apytiksliai 40 mln. litų, rangovui jau sumokėta 15 mln. litų.

„Visus neramumus sąlygoja rinkiminė situacija, savivaldybė padarė viską, ko Vyriausybė prašė. Tam, kad išsklaidytume abejones, esame pateikę sutartis su rangovu”, – sakė miesto meras.

J.Imbrasas taip pat neabejoja, jog savivaldybė sugebės rasti pinigų. Papildomai savivaldybė turi sukrapštyti apie 170 mln. litų. Pasak mero, dėl projekto finansavimo kalbamasi su Susisiekimo ministerija, kad ši atseikėtų pinigų iš Kelių fondo.

Nacionalinis stadionas bus universalios paskirties, su dengtomis tribūnomis ir 25 tūkst. sėdimų vietų. Jį planuojama pastatyti iki 2009 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.