Už pypkės dūmą – bauda

Draudimo rūkyti nepaisęs ir kavinėje pypkę traukęs premjeras turės pakratyti piniginę. Tačiau jo akibrokštą ištyrusi tarnyba greičiausiai vis tiek bus panaikinta.

Bausmė – tūkstantis litų

Premjerui Gediminui Kirkilui atsirūgo prieš mėnesį mestas akibrokštas. Pažeidęs įstatymą, draudžiantį rūkyti viešojo maitinimo įstaigose, jis užtraukė nemalonę viešbutyje „Klaipėda” įsikūrusiai kavinei. Jai Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba (VTAKT) skyrė tūkstančio litų baudą. Vasario 9 dieną G.Kirkilas lankėsi uostamiestyje, kur atlydėjo pirmojo vizito į Lietuvą atvykusį Latvijos premjerą Ivarą Godmanį.

„Klaipėdos” viešbučio konferencijų salėje svečiai susitiko su uosto bendrovių vadovais. Po susitikimo jo dalyviai kavą gurkšnojo greta esančiame kokteilių bare. Kalbėdamasis su I.Godmaniu G.Kirkilas užsirūkė pypkę.

Vėliau jis dienraščiui tvirtino nepamiršęs, jog nuo praėjusio sausio šalyje galioja įstatymas, draudžiantis rūkyti viešojo maitinimo įstaigose.

Apkaltino politikavimu

Kontrolieriams pradėjus tyrimą, G.Kirkilas viešai pažadėjo baudą sumokėti pats. „Taip ir padarysiu”, – vakar dienraščiui tvirtino jis ir tikino apie nuobaudą sužinojęs iš „Klaipėdos” žurnalistės.

Draudimo rūkyti nepaisančioms kavinėms gresia bauda nuo 1 iki 5 tūkst. litų. „Kavinės savininkams skyrėme minimalią baudą. Sprendimas įsigalios po mėnesio. Daugiau nieko nekomentuosiu, nes ir vėl būsiu apkaltintas politikavimu”, – dienraščiui vakar teigė VTAKT direktorius Česlovas Balsys.

Po to, kai rūkantį kavinėje G.Kirkilą aptiko „Klaipėdos” žurnalistai ir tarnyba ėmėsi tyrimo, premjeras pareiškė, kad ji užsiima politikavimu.

„Paaiškėjo, kad ši tarnyba esanti visiškai neefektyvi, ji tik politikuoja. Tai ir rodo šis atvejis”, – aiškino G.Kirkilas.

Trys tarnybos – per daug

Nuo 1996 metų veikiančią VTAKT Vyriausybė nusprendė nuo liepos perorganizuoti, o jos funkcijas išdalinti kitoms įstaigoms.

„Svarstome du variantus – funkcijas perduoti Narkotikų kontrolės departamentui arba Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Manome, kad trys tarnybos, atliekančios tą pačią ne maisto produktų kontrolės funkciją, yra per daug”, – vakar aiškino G.Kirkilas.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentą Aurelijų Verygą taip pat stebina Vyriausybės argumentai, esą VTAKT neefektyvi, o jos funkcijos dubliuojasi su Valstybinės mokesčių inspekcijos ar Policijos departamento funkcijomis.

„Plano sunaikinti tarnybą užsakovai seniai aiškūs. Tai tabako gamybos bendrovės, kurioms tarnyba yra lyg rakštis. Ji pernelyg gerai atlieka savo darbą, todėl trukdo verslininkams. VTAKT nedirba idealiai, tačiau užuot ją panaikinus, reikėtų išplėsti jos funkcijas, o veiklą labiau viešinti”, – tikino A.Veryga.

Tai, kad viešose prekyvietėse beveik nebeliko kontrabandinių rūkalų, A.Verygos manymu, yra tarnybos pareigūnų nuopelnas.

Nuspręs Seimas

Siekiui panaikinti tabako ir alkoholio verslą kontroliuojančią instituciją aktyviai prieštarauja Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

„Ir aš, ir komiteto nariai esame kategoriškai prieš, tačiau Vyriausybė į mūsų siūlymą nereaguoja. Jai neįtinka tarnybos vadovybė, dažnai garsiai išsakanti savo nuomonę, kuri nesutampa su Vyriausybės nuomone. Gal paprasčiau būtų vadovus pakeisti, o ne naikinti įstaigą?” – piktinosi komiteto vadovas Antanas Matulas.

Jis teigė, kad nuo praėjusių metų įsigaliojus įstatymui, draudžiančiam rūkyti kavinėse ir baruose, pastebimai sumažėjo rūkalių.

Sveikatos komiteto pirmininkas įsitikinęs, kad tarnybos panaikinimas naudingas tik verslininkams.

Panaikinus tarnybą esą kontroliniai patikrinimai būtų atsitiktiniai, o pabrangus rūkalams ir svaigiesiems gėrimams, suklestėtų nelegalūs prekeiviai, kurių nebūtų kam kontroliuoti.

Dabar VTAKT nustato apie 85 proc. įstatymų pažeidėjų. „Sieksime, kad ši tarnyba išliktų, o tada dar labiau išplėsime jos funkcijas, steigsime padalinius apskrityse. Jeigu mūsų neišgirs ši Vyriausybė, kreipsimės į kitą, kuri, reikia tikėtis, liausis girdyti tautą”, – tvirtino A.Matulas.

Rankų neketina nuleisti ir Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija. A.Veryga vylėsi, kad pavyks įtikinti Seimo narius, jog tarnybą išsaugoti būtina. Klausimas dėl tarnybos perorganizavimo įtrauktas į šios sesijos Seimo darbotvarkę.

Pažeidimų daugėtų

Nuo praėjusių metų tarnybai buvo patikėta bausti įmones, pažeidusias įstatymą, draudžiantį rūkyti viešojo maitinimo vietose.

Pernai tarnybos pareigūnai nustatė aštuonis šio įstatymo pažeidimo atvejus ir skyrė baudas nuo tūkstančio iki 3 tūkst. litų.

Šiuo metu tai vienintelė institucija, kontroliuojanti alkoholio ir tabako reklamą, išduodanti licencijas prekybai svaigalais ir rūkalais.

Tarnybos direktorius Č.Balsys neabejojo, kad panaikinus tarnybą pažeidimų tik daugėtų. Jis įsitikinęs, kad tarnybos panaikinimas kainuotų brangiau nei jos išlaikymas.

2007 metais buvo nustatyta penktadaliu mažiau Tabako ir alkoholio kontrolės įstatymų pažeidimų nei 2006 metais.

Č.Balsys apgailestavo, kad visuomeninių organizacijų siūlymai stiprinti tarnybą ir išplėsti jos funkcijas nėra svarstomi. Esą atsižvelgiama į verslininkų raginimus tarnybą naikinti.

„Esant tokiai sudėtingai situacijai, kai nėra aiškios tarnybos egzistavimo perspektyvos, planuoti ir numatyti veiklos kryptis beveik neįmanoma”, – apgailestavo Č.Balsys.

Nė dvidešimties darbuotojų neturinčioje įstaigoje šiuo metu yra keturi laisvi etatai. Rasti naujų ir motyvuoti tebedirbančius žmones nuolat girdint grasinimus panaikinti įstaigą, anot vadovo, itin sunku

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.