Vietoj panaikintų nuosprendžių – naujas

Vakarykštis teismo nuosprendis, kurį išgirdo iš Vokietijos pargabentas su „daktarų” grupuote siejamas Rolandas Michalskis, – pirma principinė Kauno apygardos prokurorų pergalė. Dar keturi jo bendrai, siejami su tuo pačiu 7 metų senumo išpuoliu pakaunės Ramučių gyvenvietėje, teisiami už šį nusikaltimą iš naujo.

Unikali situacija susidarė Aukščiausiajam Teismui pernai panaikinus net tris Kauno rajono apylinkės bei Kauno apygardos teismo nuosprendžius. To iniciatorė buvo Kauno apygardos prokuratūra, prašiusi grąžinti minėtas bylas tirti iš naujo, – tik po kelerių metų paaiškėjo, kodėl reketuotas verslininkas teisme pakeitė parodymus, apversdamas aukštyn kojomis kaltinimus jį terorizavusiems asmenims.

Nuteista ir auka.
Po tokios įvykių sekos už melagingus parodymus tada nuteistas ir pats nukentėjusysis. Kauno rajono apylinkės teismas jam skyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę, nuosprendžio vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Vienam jį reketavusios po „daktarų” sparnu besiglaudžiančios „Kryžkelės” grupuotės nariui – Virginijui Veličkai tada skirta tik 6 mėnesiais didesnė bausmė, jos vykdymą taip pat atidedant, ir 1250 litų bauda. Nukentėjusiajam pakeitus parodymus, ankstesnis kaltinimas dėl turto prievartavimo perkvalifikuotas į savavaliavimą – už tai numatyta kur kas švelnesnė atsakomybė.

Dar du iš penkių V.Veličkos bendrų, kuriuos tada pavyko pasodinti į teisiamųjų suolą – Albertas Varslauskas ir Raimondas Kunickas buvo išteisinti. Kitų trijų – Rolando Michalskio, Arnoldo Jaškaus ir Artūro Šato – likimas susiklostė skirtingai. R.Michalskiui ir A.Jaškui buvo pavykę pasislėpti, todėl jų atžvilgiu tyrimas išskirtas į atskirą. A.Šatas, vadovavęs šiai su vilkikų grobimais pagrindiniame šalies greitkelyje siejamai „daktarų” grupuotės atšakai, praėjus metams po išpuolio Ramučiuose buvo nušautas.

Ginkluoti svečiai

Minėtas išpuolis Ramučiuose įvykdytas 2001 metų vasarį. Tada automobilių remonto dirbtuves turintis verslininkas sulaukė naršiai nusiteikusių svečių. Šie buvo ginkluoti beisbolo lazda ir metaliniais strypais.

Iš verslininko reikalauta, kad jis atsisakytų 4 tūkst. Vokietijos markių, kurias buvo skolingas R.Michalskis, pripažintų tariamą 1500 Vokietijos markių skolą V.Veličkai bei 1000 markių – A.Varlauskui ir kas mėnesį mokėtų duoklę. Reketuojamajam buvo surengta žiauri egzekucija. Pareikštų reikalavimų garantu turėjo tapti paimtas jo automobilis „Audi 80”.

Tačiau nukentėjusiajam pakeitus parodymus, iš kaltinimų turto prievartavimu nieko neliko. Vokietijos policijai sulaikius R.Michalskį, jis taip pat buvo teisiamas tik už savavaliavimą. Kaip ir A.Jaškus, kuriam paskelbtą išteisinamąjį nuosprendį prokurorai apskundė, o šių skundą nagrinėjęs Kauno apygardos teismas pripažino jį kaltu dėl bendrininkavimo savavaliaujant bei, remdamasis 2002 metais galiojusiais įstatymais, skyrė 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę ir 625 litų baudą.

Iškalbingos metamorfozės

Iš nukentėjusiojo kaltinamuoju tapęs verslininkas prabilo apie patirtą psichologinę prievartą, privertusią jį pakeisti parodymus, tik įsiteisėjus nuosprendžiams. Kauno apygardos prokuratūra tik 2005 metų rudenį kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą, kad jie visi būtų panaikinti. (Senaties terminas už sunkiems nusikaltimams priskiriamą turto prievartavimą – 10 metų.) Iki to laiko nespėta nuteisti tik vieno R.Michalskio, kuris jau buvo parskraidintas į Lietuvą. Aukščiausiajam Teismui patenkinus prokurorų prašymą, jo byla taip pat grąžinta papildomi tirti.

Vakarykštį nuosprendį 37 metų R.Michalskiui skelbė tas pats teisėjas Aigerdas Urbšys, kuris tada nebaigė nagrinėti šios bylos. Per tą laiką jis perėjo dirbti iš Kauno rajono apylinkės į Kauno apygardos teismą. Vėl teisiamuoju (tik jau dėl turto prievartavimo ir poveikio nukentėjusiajam) tapęs R.Michalskis – dabar jau vienos pakaunės įmonės, prekiaujančios naudotais lengvaisiais automobiliais iš viso pasaulio, direktorius.

Grasinimais įbaugintam reketuotam verslininkui byla nutraukta. Panaikintas ir jo teistumas.

Ne visi sustabdyti laiku

Operatyvininkų duomenimis, ne kartą teistas R.Michalskis, Kauno organizuoto nusikalstamumo pasaulyje turintis Mišos pravardę, nuomojosi butą virš Laisvės alėjoje įsikūrusio Henriko Daktaro žmonai Ramutei priklausančio grožio salono „Herada”. Vėliau šį Kauno savivaldybei priklausantį butą už kelis šimtus litų bandė privatizuoti H.Daktaro giminaitė.

Vakar R.Michalskis nuteistas 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant 1 metams. Prokuroras prašė jam skirti 4 metus nelaisvės. Tačiau teisėjui neužteko įrodymų pripažinti jį kaltu dėl turto prievartavimo. Kaltinimas vėl perkvalifikuotas į savavaliavimą.

Iš naujo teisiamų A.Varslausko, A.Jaškaus, R.Kunicko ir V.Veličkos byla dar tik pradedama nagrinėti. Labiausiai iš jų per tą laiką spėjo išgarsėti A.Jaškus. 2005 metų vasarą jis nuteistas už tai, kad organizavo pasikėsinimą į sraigtasparnių remonto bendrovės „Helisota” – pagrindinės Jurijaus Borisovo „Avia Baltika” konkurentės – generalinio direktoriaus Josifo Legenzovo gyvybę. Jis taip pat talžytas metaliniais strypais. Šio išpuolio, surengto 2003 metų lapkritį, užsakovas nenustatytas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.