Dviguba elektros kaina – šansas įsiskolinti

Jau dabar gyventojų skolos už suvartotą elektros energiją siekia milijonus litų. Tačiau elektros energijos skirstytojai kol kas nesibaimina, kad žmonės už ją neįstengs susimokėti, jeigu jos kaina, kaip tvirtinama, po dvejų metų gali padidėti dvigubai.

Kaip jau rašė LŽ, praėjusią savaitę norint įtikinti būtinybe pratęsti IAE antrojo bloko darbą, buvo skelbiama, kad kitu atveju elektros energijos kilovatvalandė gyventojams kainuotų dvigubai daugiau – net 70-75 centus. Tačiau su tokia gąsdinančia prognoze sutikti linkę ne visi.

Priklausys nuo dujų ir korupcijos

Vidmantas Jankauskas, buvęs Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas, LŽ sakė, kad kaina už elektros energiją uždarius IAE antrąjį bloką, priklausys tik nuo to, kiek kainuos gamtinės dujos, nes didžioji dalis suvartojamos elektros energijos būtų gaminama iš gamtinių dujų.

„Prognozės, kaip visada, labai neaiškios. Viskas suvedama į tai, kad uždarius atominę elektrinę reikės kūrenti organinį kurą, o kokios bus gamtinių dujų kainos po dvejų metų, tikrai nežinome. Matome, kad šiuo metu naftos barelio kaina persirito per 100 dolerių ir galima manyti, kad ir toliau augs. Kita vertus, visada buvo prognozuojama, kad naftos, atitinkamai ir dujų, kainos nustos didėjusios ir galbūt net sumažės”, – teigė V.Jankauskas.

Kas gali užtikrinti, kad neuždarius jėgainės, elektros energija galėtų kainuoti mažiau nei ją uždarius? „Į atominės elektrinės uždarymą nesu linkęs žiūrėti taip paprastai. Nereikia pamiršti, kad ES yra skyrusi milijardą eurų AE uždaryti – juos reikės grąžinti, o tie pinigai bus įtraukti į elektros energijos kainą”, – įspėjo pašnekovas.

Nacionalinės elektros tinklų valdytojų asociacijos (NETVA) prezidento Algirdo Jaruševičiaus nuomone, kaina, kurią ateityje mokėsime už elektros energiją, priklausys nuo to, „kokio korupcinio lygio ateis vyriausybė”.

Pasak jo, jeigu elektros energijos skirstytojai ir toliau sieks antpelnio, tai gyventojams kainuos vis daugiau ir gali tapti nebeįkandama. „Po dvejų metų elektros energijos kilovatvalandė gali kainuoti ir tiek, kiek kainuoja šiuo metu. Dvigubai didesnė elektros energijos kaina yra iš piršto laužta. Gyventojai neturėtų tiek mokėti, ir tokių kainų tikrai galima išvengti. Techninių galimybių už elektros energiją mokėti pigiau po dvejų metų tikrai būtų net ir tuo atveju, jeigu, kaip ir numatyta stojimo į ES sutartyje, bus uždarytas IAE antrasis blokas”, – teigė A.Jaruševičius. Jis spėja, kad tokiomis kainomis visuomenė iš anksto gąsdinama, o vėliau jos sumažinimas keliais centais esą galėtų būti vadinamas žygdarbiu.

Kuo brangiau, tuo mažiau skolų?

Bendrovė „VST”, į LŽ klausimą, ar nesibaiminama, kad elektros energijai pabrangus dvigubai, kaip skaičiuoja Lietuvos energetikos institutas, klientų skolos ir skolininkų skaičius gali išaugti, atsakė, jog tikimasi, kad ateityje skolos… mažės, o ne didės. „Atsižvelgiant į ekonomikos situaciją ir sparčiai didėjantį elektros energijos suvartojimą, džiugina tai, kad kasmet skolos ne auga, o keliais procentais sumažėja. Žmonės pagaliau ima suprasti, kad už elektrą, kaip ir bet kurią kitą prekę, reikia atsiskaityti ir tai daryti laiku”, – LŽ teigė „VST” Debitorinio skyriaus viršininkas Domas Sabaitis.

„Visi įmonių ir gyventojų įsiskolinimai bendrovei skaičiuojami pagal elektros vagystes ir pagal neapmokėtas sąskaitas (t.y. nuskaitytuose skaitiklio parodymuose rastus neatitikimus). Šiuo metu bendrovei yra įsiskolinę 3694 juridiniai asmenys ir 4061 gyventojas. Pastarieji „VST” skolingi daugiau nei 3 mln. litų, juridiniai – beveik 34 mln. litų, – dėstė D.Sabaitis. – Statistikos, kokiam skaičiui klientų per metus dėl skolų nutraukiamas elektros energijos tiekimas, nevedame. Per praėjusius metus, padengus skolą, 700 bendrovės klientų elektros energijos tiekimas buvo atnaujintas.

AB Rytų skirstomieji tinklai šia tema taip pat nebuvo kalbūs. Argumentuojama, kad neturima konkrečių 2009 metų elektros energijos kainų skaičiavimų, todėl esą siekiama neklaidinti vartotojų plačiau komentuojant šią temą.

RST pateiktais duomenimis, per 2007 metus dėl skolų už suvartotą elektros energiją elektros tiekimas nutrauktas maždaug 4000 skolingų klientų.

„Dauguma klientų reguliariai atsiskaito už sunaudotą elektros energiją. Susidarantys gyventojų įsiskolinimai nuolat keičiasi. RST duomenimis, klientai, nereguliariai atsiskaitantys už elektros energiją, sudaro apie 20 proc. visų bendrovės klientų, priklausančių gyventojų grupei”, – teigė RST viešųjų ryšių specialistas Donatas Bagdonas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.