Labiausiai dėl Azijos ultimatumo bendrovei „Gazprom” nukentės Ukraina

Ukrainai, kuri iki šiol turėjo galimybę pirkti Vidurio Azijos dujas ne pagal Europos kainą, labiausiai nukentės nuo ultimatumo, kurį antradienį dujų bendrovei „Gazprom” paskelbė Turkmėnija, Kazachstanas ir Uzbekistanas.

Vidurio Azijos dujų kaina gerokai išaugs, nors kol kas ir nenustatyta kiek. Tačiau bet kokiu atveju Vidurio Azija „sumaišė kortas” Ukrainos ministrei pirmininkei Julijai Timošenko, kuri išvakarėse savo paskelbta direktyva uždraudė pirkti dujas už didesnę nei 179 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų kainą. Šią direktyvą teks peržiūrėti, nes bet kokiu atveju ši kaina mažesnė už tą, kuria Azijos dujos bus parduodamos „Gazprom” bendrovei, kuri savo ruožtu pasistengs išaugusias išlaidas perkelti ant vartotojo pečių, praneša newsru.com.

ELTA primena, kad šią savaitę trijų valstybės kompanijų vadovai – Jagšigeldy Kakajevas iš „Tukrmengaz”, Nurmuchamedas Achmedovas iš „Uzbekneftegaz” ir Uzakbajus Karabalinas iš „Kazmunaigaz” – visi drauge lankėsi pas Rusijos dujų monopolijos valdybos pirmininką Aleksejų Milerį ir paskelbė nuo kitų metų dujas pardavinėsiantys europinėmis kainomis.

Dujų benerovė „Gazprom” superka apie 42 mlrd. kubinių metrų Turkmėnijos dujų, apie 8 mlrd. kubinių metrų Uzbekistano ir 8 mlrd. Kazachstano dujų. Šiais metais nustatyta atitinkamai 140, 145 ir 160 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Didelė dalis šių dujų tiekiama Ukrainai po 179,5 JAV dolerio už tūkstantį kubinių metrų.

Nuo 2009 m. kainos jau bus kitos. Oficiali Kijevo reakcija į šią sensacingą naujieną iš Maskvos kol kas neskelbiama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.