Lietuva Briuselyje pristatys regiono energetines problemas po IAE uždarymo

Lietuvos vadovai šią savaitę vyksiančioje Europos Vadovų Taryboje (EVT) ketina ES šalių vadovus supažindinti su energetikos situacija, kuri susiklostys nuo 2010 metų uždarius Ignalinos atominę elektrinę.
„Tikimasi, kad Europos Komisija pasiūlys Lietuvai priimtiną energetinės krizės sprendimo variantą”, – teigiama prezidento spaudos tarnybos pranešime, išplatintame po trečiadienį vykusio prezidento Valdo Adamkaus, premjero Gedimino Kirkilo ir užsienio reikalų ministro Petro Vaitiekūno susitikimo.

Susitikime Lietuvos vadovai aptarė ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiančios EVT darbotvarkę ir Lietuvos poziciją joje svarstomais klausimais.

„Lietuvai ypač svarbi bendra Europos Sąjungos laikysena santykiuose su valstybėmis – energijos tiekėjomis”, – teigiama pranešime.

EVT Lietuvos atstovai su ES valstybių lyderiais taip pat diskutuos apie klimato kaitą ir naują Lisabonos strategijos įgyvendinimo etapą 2008-2010 metais.

ES valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimo darbotvarkėje numatyti ir energetikos, finansų rinkų stabilumo bei išorės santykių klausimai.

Lietuvos Vyriausybė komisiją, kuriai pavedė konsultuotis su Europos Komisijos ir ES valstybių kompetentingais atstovais dėl galimų bendrų veiksmų užtikrinant Lietuvos energetinį saugumą po 2009 metų pabaigos, kai Ignalinos atominė elektrinė turėtų būti uždaryta.

Lietuva nori pratęsti Ignalinos atominės elektrinės darbą, nes naują jėgainę, dalyvaujant Latvijai, Estijai ir Lenkijai, ketina pasistatyti tik maždaug po dešimtmečio, tuo tarpu Ignalinos jėgainę planuojama visiškai sustabdyti jau 2009-ųjų pabaigoje.

Tokį įsipareigojimą Lietuva padarė stodama į ES, kur IAE sumontuoti sovietiniai RBMK modelio reaktoriai laikomi iš esmės nesaugiais. Pirmąjį IAE reaktorių Lietuva išjungė 2004-ųjų pabaigoje.

Netekus branduolinės energijos Lietuvos laukia elektros kainos kilimas ir elektros gamybos ūkio visiška priklausomybė nuo Rusijos gamtinių dujų tiekimo.

Derybos su ES dėl galimybės pratęsti Ignalinos AE veiklą, į kurias ir pati Lietuvos Vyriausybė didelių vilčių nededa, pasak derybininko Aleksandro Abišalos, turėtų būti pradėtos Europos Sąjungos viršūnių susitikime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.