Sarkozy stovykla per Prancūzijos vietos valdžios rinkimus patyrė nuostolių

Prancūzijoje sekmadienį per vietos valdžios rinkimų pirmąjį ratą prezidento Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) stovykla patyrė nuostolių keliuose dideliuose miestuose ir tai reiškia naują smūgį dešiniųjų prezidentui, kurio populiarumas yra smarkiai sumažėjęs.
Balsavusiųjų apklausa parodė, kad opozicijoje esantys socialistai per kitą sekmadienį įvyksiantį lemiamą rinkimų ratą turi galimybių pasirodyti daug geriau nei N.Sarkozy Sąjunga už liaudies judėjimą (UMP). Šie vietos rinkimai laikomi referendumu dėl N.Sarkozy darbo prezidento poste.

Socialistai išsaugojo tvirtas pozicijas sostinėje Paryžiuje ir jau per pirmąjį ratą įsitvirtino trečiajame pagal dydį Prancūzijos mieste Lione, taip pat – šalies šiaurėje esančiame Lilyje.

Paryžiaus meras Bertrand’as Delanoe (Bertranas Delanoė), kylanti kairiųjų žvaigždė ir vienas populiariausių Prancūzijos politikų, sulaukė akivaizdaus pritarimo savo vykdomai miesto politikai, kuri yra palanki aplinkai. Jis pirmajame rate surinko maždaug 41,6 proc. balsų, o jo varžovė iš dešiniųjų stovyklos Francoise de Panafieu (Fransuaza de Panafjė) – 27,9 proc. balsų.

B.Delanoe Žaliųjų partijos sąjungininkai surinko 6,7 proc. balsų.

Visos šalies mastu kairiosios pakraipos partijos gavo maždaug 47,5 proc. balsų – gerokai daugiau nei UMP ir jos sąjungininkai (40 proc.), rodo CSA analizė. Rinkėjų aktyvumas buvo didelis, beveik 70 procentų.

Socialistų lyderis Francois Hollande’as (Fransua Holandas) sakė, kad rinkėjai „perspėjo Respublikos prezidentą ir vyriausybę dėl politikos, vykdytos pastaruosius devynis mėnesius”.

Socialistė Segolene Royal (Segolen Ruajal), kuri ragino rinkėjus „nubausti” N.Sarkozy vyriausybę, paragino juos išlaikyti spaudimą ir antrajame rate.

44 mln. Prancūzijos rinkėjų buvo kviečiami rinkti 37 tūkst. miestų ir kaimų merus ir vietos tarybų narius, taip pat – pusę visų šimto departamentų tarybų narių.

Iki sekmadienio rinkimų N.Sarkozy UMP kontroliavo 55 proc. visų miestų, kuriuose gyvena po daugiau kaip 30 tūkst. gyventojų. 2001-aisiais ši partija iš kairiųjų paveržė 23 tokius miestus.

Vis dėlto šis balsavimas daro tik nedidelį poveikį nacionalinei politikai: iš 20 vyriausybės narių, siekiančių postų vietos valdžioje, aštuoni buvo išrinkti jau pirmajame rate ir tik švietimo ministro Xavier Darcoso (Ksavjė Darkoso) laukia rimtas iššūkis.

Prezidento 21 metų sūnus Jeanas (Žanas), surinkęs 52 proc. balsų, gavo kantono vietą turtingame Paryžiaus priemiestyje Neji, kuris maždaug prieš 30 metų padėjo iškilti jo tėvui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.