Lenkija ketina įvesti tiesioginius mokesčius už važiavimą automagistralėmis

Lenkija nuo šių metų liepos mėnesio žada keisti kelių naudotojo mokesčio mokėjimo tvarką – įvesti tiesioginius mokesčius už kiekvieną įvažiavimą į automagistralę.

Kaip pranešė Lietuvos transporto atašė Lenkijos Respublikoje Eirimas Pakalnis, Lenkijos infrastruktūros ministerija perdavė Seimui svarstyti Viešųjų kelių įstatymo pataisas, kurios pakeis dabar galiojančią kelių naudotojų mokesčių tvarką. Pakeitimuose numatyta, kad krovininio transporto vairuotojams reikės mokėti kiekvieną kartą įvažiuojant į automagistrales.

Šiuo metu naudojamas metines vinjetes (dokumentus, patvirtinančius, kad kelių naudotojo mokestis už tam tikrą laikotarpį jau sumokėtas) vežėjai galės įsigyti tik iki šių metų birželio 30 dienos. Vinječių neturintys sunkvežimių vairuotojai po liepos 1 dienos už važiavimą Lenkijos automagistralėmis turės mokėti mokesčių rinkimo punktuose kiekvieną kartą įvažiuodami į automagistralę, kaip tai dabar daro lengvųjų automobilių vairuotojai.

Lenkijos transporto įmonės neslepia susirūpinimo dėl naujos tvarkos galimo įsigaliojimo, nes pagal dabar galiojančią tvarką vinjetė vienam sunkvežimiui metams kainuoja 3000 zlotų, o įgyvendinus pakeitimus, mokesčiai už vieno sunkvežimio važiavimą automagistrale gali siekti net 3000 zlotų per mėnesį.

Lenkijos pareigūnų teigimu, pagal dabar galiojančią tvarką mokestis už vinjetes skiriamas Lenkijos kelių fondui, iš kurio yra mokamos rekompensacijos privačių kelių savininkams bei finansuojami kelių remonto darbai. Tačiau per pastaruosius metus įplaukų pakakdavo tik rekompensacijoms sumokėti, nes įplaukos į kelių fondą sudarydavo tik 60 proc. realaus poreikio.

Siūlomi įstatymo pakeitimai taip pat numato apmokestinti važiavimą greitkeliais (Lenkiškas terminas -„ekspres” tipo kelias) ir vietiniais keliais. Tačiau šiuos mokesčius ketinama įvesti ne anksčiau kaip 2009 m. liepos mėnesį. Ekspertų vertinimais, realus terminas siejamas su 2012 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.