Malaizijos parlamento rinkimuose valdančioji koalicija laimėjo, bet patyrė stiprų smūgį

Malaizijos valdančioji koalicija savaitgalio rinkimuose pasiekė blogiausio visų laikų rezultato – prarado turėtą dviejų trečdalių daugumą parlamente bei nusileido atgimstančiai opozicijai keturiose valstijose.
Rezultatai verčia sunerimti dėl dabartinio ministro pirmininko Abdullah Ahmado Badawi (Abdulos Ahmado Badavio) ateities, nes dėl didėjančio nusikalstamumo ir infliacijos jo vadovaujama vyriausybė buvo nubausta per rinkimus, kuriuos trikdė ir įtampa tarp rasių.

Pirmą kartą per pastaruosius 40 metų koalicija nebeturės dviejų trečdalių daugumos, kuri reikalinga norint pakeisti konstituciją, kada tik panorėjus, ir pirmą kartą opozicija pirmauja penkiose valstijose.

Anksti sekmadienį akivaizdžiai išsekęs Abdullah Ahmadas Badawi pareiškė neketinąs atsistatydinti ir sakė, kad koalicinis Nacionalinis frontas (Barisan Nasional) galės formuoti naują vyriausybę.

Opozicijos lyderis buvęs vicepremjeras Anwaras Ibrahimas (Anvaras Ibrahimas), įspūdingai grįžęs į politinę areną po 1998 metų, kai buvo atleistas iš posto ir įkalintas, šį kartą buvo džiaugsmingai nusiteikęs.

„Aušta nauja aušra Malaizijoje”, – sakė jis ir pabrėžė, kad rinkimuose paneigtas „mitas”, jog Abdullah Ahmado Badawi vadovaujama partija – Jungtinė malajų nacionalinė organizacija (UMNO) – neįveikiama.

Koalicinį Nacionalinį frontą lig šiol sudaro UMNO kartu su Malaizijos kinų asociacija (MCA) ir Malaizijos indų kongresu (MIC).

Pasak Anwaro Ibrahimo, rezultatai rodo, kad skyla rasėmis pagrįsta politinė struktūra, kurioje partijos tradiciškai atstovavo atskiroms etninėms grupėms.

„Opozicija, už kurią balsuota, iš tikrųjų yra daugiarasė partija. Tai fantastiška struktūra, – pažymėjo opozicijos lyderis. – Žmonės nori teisingumo. Aš padėsiu malajams, bet tai darysiu teisingai, tuo pačiu aš padėsiu ir indams, ir kinams”.

Nacionalinis frontas, vadovavęs Malaizijai pusę šimtmečio, laimėjo 137 vietas 222 vietų Asamblėjoje, tačiau iki dviejų trečdalių (148 vietų) pritrūko 11 vietų.

Anwaro Ibrahimo vadovaujama partija „Kaedilan”, užsitikrinusi 31 vietą, bus didžiausia opozicinė jėga naujajame parlamente, kinams atstovaujanti Demokratinio veiksmo partija (DAP) gavo 28 vietas, o islamo partija PAS – 23.

Precedento neturintis rezultatas – į opozicijos rankas perėjo keturios valstijos: Kedaho, Penango, Perako ir Selangoro, dar viena – Kelantano valstija liks valdoma nedidele persvara laimėjusios PAS partijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.