Rusijos sprendimas panaikinti sankcijas Abchazijai yra „provokuojamas žingsnis”, sako Tbilisis

Gruzijos parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė pavadino Rusijos vadovybės sprendimą panaikinti prekybines ir ekonomines sankcijas Abchazijai „pasipiktinimą keliančiu ir provokuojamu žingsniu”.
„Tai atvirai kiršinamas ir provokuojamas žingsnis, į kurį atitinkamai reaguos Gruzija”, – sakė ketvirtadienį žurnalistams Briuselyje N.Burdžanadzė.

Ji pranešė, jog ketvirtadienį vykusiame susitikime Briuselyje su JAV valstybės sekretore Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) ji informavo ją apie Rusijos veiksmus ir paprašė pateikti atitinkamą jų įvertinimą.

Rusijos URM anksčiau ketvirtadienį pranešė, kad Maskva nebesilaikys draudimo palaikyti prekybinius ekonominius, finansinius, transporto ir kitus ryšius su Abchazija – nepripažinta respublika, atskilusia nuo Gruzijos per kruviną konfliktą dešimtojo dešimtmečio pradžioje.

Nepriklausomų Valstybių Sandraugos Tarybos sprendimas uždrausti ryšius su Abchazija buvo priimtas 1996 metų sausį, jo tikslas – paraginti Suchumį laikytis lankstesnės pozicijos derybose su Tbilisiu, pirmiausia dėl pabėgėlių ir laikinai perkeltų asmenų sugrįžimo.

„Šiandien padėtis iš esmės pasikeitė. Į Abchazijos Galio rajoną sugrįžo dauguma ten anksčiau gyvenusių gruzinų tautybės pabėgėlių, – sakoma Rusijos URM pranešime. – Tačiau šis procesas stringa, nes Gruzija atsisako laikytis tvarkos, kurią pasiūlė JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro valdyba”.

Abchazija, kurios dauguma gyventojų turi Rusijos pasus ir kurioje misiją atlieka Rusijos taikos palaikymo kontingentas, yra viena pagrindinių problemų santykiuose tarp Gruzijos ir Rusijos, kurią Tbilisis kaltina remiant separatistus.

Rusijos URM pareiškime sakoma, kad Abchazija vykdo savo įgaliojimus konflikto su Gruzija sureguliavimo srityje, tuo tarpu Tbilisio veiksmai „faktiškai pakerta derybų procesą”.

„Esant šioms aplinkybėms toliau laikytis draudimų, nustatytų minėtu (1996 metų NVS Tarybos) sprendimu visiškai neturi prasmės, trukdo įgyvendinti regione socialines ir ekonomines programas, pasmerkia Abchazijos tautą nepagrįstiems sunkumams”, – sakoma jame.

URM pareiškime neminimas Kosovo kraštas, kurio nepriklausomybę nuo Serbijos pripažino Vakarų šalys, bet griežtai kritikuoja Rusija.

Tačiau, pasak diplomatų, etninių albanų gyvenamos Serbijos provincijos pripažinimas nepriklausoma valstybe yra precedentas kitiems regionams, kur stiprios separatistinės nuotaikos.

„Tai man nėra staigmena”, – sakė agentūrai „Reuters” žurnalo „Rosija v globalnoj politike” redaktorius Fiodoras Lukjanovas.

„Tai, žinoma, pirmasis Maskvos žadėto reagavimo į vienašališką Kosovo nepriklausomybės paskelbimą žingsnis. Rusija parodys, kad ji atvira ir draugiška šiai nepripažintai valstybei, bet jos nepripažins”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.