Seimo komitetas prašo ištirti naujų pasų gamintojo pasirinkimo skaidrumą

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Algimantas Matulevičius paprašė Specialiųjų tyrimų tarnybos įvertinti, ar pasirenkant europinio pavyzdžio Lietuvos Respublikos paso gamintoją nebuvo galimų korupcijos apraiškų.

Pastaruosius dvejus mėnesius Vidaus reikalų ministerijai aiškinantis, kas buvo kaltas dėl sutrikusio Lietuvos Respublikos naujo pavyzdžio biometrinio paso išdavimo, NSGK pirmininkas suabejojo pasų gamintojo pasirinkimo skaidrumu. Juo konkurso būdu buvo paskelbtas Lenkijos įmonės PWPW S.A. ir Lietuvos įmonės „Garsų pasaulis” konsorciumas.

Naujo pavyzdžio lietuviški pasai su vyšninės spalvos viršeliais pradėti išduoti nuo praėjusių metų gruodžio pabaigos. Tačiau šių metų sausio pradžioje pasų išdavimas trumpam sutriko, nes konsorciumas neatsiuntė pakankamai pagamintų pasų blankų. Dėl to nustota pasus išduoti skubiai ir labai skubiai, vėluota juos išduoti ir normalia tvarka.

Šiuo metu jų jau tiekiama pakankamai, todėl vėl priimami skubūs ir itin skubūs užsakymai išduoti pasus.

Vidaus reikalų ministerijos atstovai oficialiai buvo paskelbę, kad dėl naujo pavyzdžio pasų išdavimo sutrikimų kaltas juos gaminęs konsorciumas – esą tai parodė pusantro mėnesio trukęs tarnybinis patikrinimas. Lenkų įmonė, kuri šiame koncerne atlieka gamintojo vaidmenį, kaltinimus atmetė.

Vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila trečiadienį pareiškė, kad iš lenkų įmonės kompensacijos už vėlavimą nereikalaus. Pasak ministro, teisminis ginčo sprendimas ilgam įšaldytų šį ginčą, ir tai brangiai kainuotų.

Sutartyje dėl naujų lietuviškų pasų gamybos buvo įrašyta, kad dėl jos nevykdymo gali būti reikalaujama sumokėti vieno milijono litų baudą bei netesybas – 0,05 proc. už kiekvieną uždelstą dieną, t.y. dar apie 1-1,25 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.