Maisto produktų etiketės ateityje turėtų nebeklaidinti vartotojų

Ateityje maisto produktų etiketės turėtų tapti aiškesnės ir suprantamesnėms vartotojams – raidės jose turės būti ne mažesnė nei trys milimetrai, o reklaminė informacija negalės užgožti privalomosios. Tai numatyta Europos Komisijos pasiūlytose naujose taisyklėse, kurios, jei bus patvirtintos, tiesiogiai veiks visose Bendrijos šalyse.

Atsakyme naujienų agentūrai ELTA Europos Komisija informavo, kad naujosios taisyklės yra įtvirtintos Komisijos siūlomame reglamento projekte, kurį dar turės patvirtinti Ministrų Taryba ir Parlamentas.

„Valstybės narės diskusijas pradės artimiausiu metu. Pirmasis valstybės narių atstovų susitikimas numatytas jau kovo pabaigoje”, – nurodė Europos Komisija.

Už sveikatą atsakingo Europos Komisijos nario Marko Kiprijanu (Markos Kyprianou) teigimu, maisto etiketės daro didelę įtaką vartotojams priimant sprendimus.

„Klaidinančios ar per daug informacijos pateikiančios etiketės gali labiau trukdyti nei padėti vartotojui. Šiuo pasiūlymu siekiama užtikrinti, kad maisto etiketėse aiškiu ir suprantamu būdu būtų pateikiama būtina informacija, siekiant, kad ES piliečiai galėtų priimtų apgalvotą sprendimą rinkdamiesi produktą”, – sakė M. Kiprijanu, netrukus ketinantis baigti darbą Europos Komisijoje.

Naujo reglamento projektas apima privalomą visų perdirbtų maisto produktų maistingumo informaciją, pakuotės priekyje nurodant energetinę vertę, riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių kiekį. Taip pat numatyta, kad bus privaloma pateikti informaciją apie alergenus nefasuotame maiste, kai to pageidauja vartotojas restoranuose ar kitose maitinimo įstaigose.

Anot Europos Komisijos sveikatos ir vartotojų apsaugos generalinio direktorato, tyrimai rodo, kad daugybė vartotojų ES šalyse dažnai sutrinka išvydę modernias maisto produktų etiketes ir sunkiai randa būtiniausią informaciją. Todėl reglamento projekte išdėstyti pagrindiniai maisto ženklinimo principai, kuriuos turės gerbti maisto gamintojai. Tarp jų yra reikalavimas, kad etiketė būtų įskaitoma (šrifto dydis turi būti ne mažesnis nei trys milimetrai), aiški ir tiksli. Taip pat bus reikalaujama, kad nebūtina informacija neužgožtų privalomos pateikti informacijos.

Be to, tikimasi, kad siūlomos naujos taisyklės bus naudingos ir pramonei, nes jomis nustatoma aiškesnė ir darnesnė maisto produktų ženklinimo teisinė sistema, o visiems šio sektoriaus dalyviams užtikrinamos vienodos sąlygos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

1 atsiliepimas į "Maisto produktų etiketės ateityje turėtų nebeklaidinti vartotojų"

  1. LAIMA

    tai jau tikrai,iskaityti neimanoma,o ir tiketi ka jie ten raso kazkaip nesinori,per daug meluoja,per daug kisa reklama,manau ateity reklama ne pritrauks,o atbaidys pirkejus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.