Japonijoje atsirado „tabako pasai”

Japonijoje kovo 1 d. atsirado rūkalų automatų, iš kurių cigarečių bus galima nusipirkti tik pateikus vardinę plastikinę kortelę, įrodančią, kad pirkėjas yra pilnametis.

Tokie automatai kol kas pastatyti tik Kagosimos ir Mijadzakio prefektūrose. Visoje šalyje ši sistema bus įdiegta nuo liepos 1 d.

Kortelės su mikroschema vadinamos „tabako pasu”. Tokią kortelę gali gauti 20 metų sulaukęs žmogus – nuo tokio amžiaus Japonijoje galima įsigyti rūkalų ir alkoholio. Norint gauti „tabako pasą” reikia ateiti į bet kurią parduotuvę ir pateikus asmens dokumentą užpildyti specialų blanką. Paraiška su fotografija siunčiama į Tabako kompanijų asociaciją, kuri per dvi savaites nemokamai pagamins „tabako pasą”.

Paraiškos pradėtos priimti nuo vasario 1 d., jau pagaminta daugiau nei 730 tūkst. „tabako pasų”.

Įdiegusi tokią sistemą Japonijos valdžia tikisi užkirsti kelią nepilnamečiams įsigyti rūkalų. Tačiau jau dabar kalbama, kad ši sistema netobula: nepilnamečiai gali naudotis savo tėvų kortelėmis.

Japonijoje cigarečių daugiausia parduodama parduotuvėse ir pardavimų automatuose. 70 proc. rūkančių nepilnamečių cigarečių nusiperka iš tokių automatų. Nuo liepos 1 d. visi tabako automatų savininkai turės juose įdiegti specialius nuskaitymo prietaisus „tabako pasams”. Nesilaikantiems šio reikalavo grės bauda ir licencijos atėmimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.