Medvedevas džiaugiasi laisve toli nuo Putino

Kol analitikai spėlioja, kiek bus savarankiškas būsimasis Kremliaus šeimininkas, o Rusijos Baltųjų rūmų ūkvedžiai rengia teritoriją Vladimiro Putino atvykimui, jo įpėdinis, matyt, mėgaujasi boso amplua, būdamas toli nuo viršininko.
Labiausiai įtikėtinas būsimasis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pabrėžtinai skiria sau pavaldinio vaidmenį, kai viešai pasirodo su „pirmtaku”. Jis užsirašo lyderio pastabas į bloknotą, vadina savo rinkimų tezes V.Putino plano technine „programėle”, kukliai pasirenka antrojo lakūno kėdę šalia prezidento-instruktoriaus.

Kur kas tvirčiau 42-ejų metų vyras atrodo, kai V.Putino šalia nėra.

„Ei, duris uždarykite!”, -griežtai sušunka D.Medvedevas netoliese trypčiojantiems asmens sargybiniams, nes triukšmas vyriausybės pastato Baškirijos sostinėje koridoriuje trukdė Rusijos pirmajam vicepremjerui komentuoti reporteriams, „ar naudingas valstybei „”Gazprom” ir Sibiro anglių energetikos kompanijos sandoris.

Griežtas tonas neatitiko Piterio inteligento ir knygų berniuko įvaizdžio, kurį piešia jį pažįstantys žmonės. Tačiau vienas keliaudamas po Rusiją D.Medvedevas jau ne pirmą kartą parodo viršininko griežtumą pavaldiniams.

D.Medvedevas beveik du mėnesius ir beveik be pertraukos važinėja po šalį „darbo reikalais”, o šias keliones plačiai nušviečia televizija. Jis neatėjo į Centrinę rinkimų komisiją pasiimti kandidato į prezidentus pažymėjimo ir skyrė tik vieną dieną sau oficialių rinkimų atostogų – trečiadienį, vasario 27 dieną, D.Medvedevas kalbėjo rinkėjams Žemutiniame Naugarde.

Mokslininkas-teisininkas ir „Deep Purple” gerbėjas laikosi sovietinio valdymo stiliaus. Jis pirmu smuiku groja pasitarimuose su vietos pareigūnais, ironizuoja, kalbėdamas apie „atsiliekančiuosius”, ir, stebint televizijos kameroms, peria kailį pavaldiniams, nors ir švelniau negu V.Putinas ir dabartinis premjeras Viktoras Zubkovas.

Žemutiniame Naugarde D.Medvedevas išklausė žmonių „priesakus” būsimam prezidentavimui.

„Kreipiausi į Kaliningrado miesto visuomenės priimamąjį, bet į nė vieną klausimą negavau atsakymo”, – pasiskundė vienas delegatų.

„Gausite galimybę”, – juokaudamas atsakė jam D.Medvedevas, sėdėdama prezidiume šalia šūkiu „Drauge nugalėsime!”, nupiešto Rusijos trispalvės spalvomis.

Pasitikintis savimi ir laisvas atrodė D.Medvedevas, kalbėdamas su didelio Krasnojarsko ekonomikos forumo dalyviais, maloniai nustebindamas juos pažadu, kad numatytų reformų ašis bus laisvė.

Tačiau įtikimo V.Putino įpėdinio asmenybė tebėra mįslė daugumai šalies gyventojų, ir rinkimų kampanija nepadėjo ją įminti. D.Medvedevas atsisakė televizijos debatų su varžovais, o jo vienintelis interviu apmokėtas iš rinkimų fondo lėšų.

Vakarai kaltina V.Putiną suvaržius demokratiją ir įvedus autokratinį režimą.

D.Medvedevo pergalę rinkimuose kovo 2 dieną opozicija vadina užprogramuota, esant Kremliaus diktatui didžiausioms elektroninėms žiniasklaidos priemonėms ir ekonomikos augimui per pastaruosius aštuonerius metus.

Drauge analitikai pažymi, kad liberalios įgaliojimų perėmėjo kalbos suteikė vilčių visuomenei ir Vakarams, kad prasidės politinis atšilimas ir permainos V.Putino sukonstruotoje gremėzdiškoje vykdomosios valdžios vertikalėje.

HERBAS AR SKAIČIUS

Seniai pažįstami su D.Medvedevu žmonės sako, kad jo būdo bruožai – kompetencija, ištikimybė ir vengimas rizikos drauge su neturėjimu charizmatinio brutalumo – labai tinka 55-erių metų V.Putinui, norinčiam kontroliuoti valdžią ir po atsistatydinimo.

Jo ketinimai užimti premjero kėdę, kurie kai kuriems stebėtojams atrodė neakivaizdūs, netiesiogiai pasitvirtina: mačiusieji papasakojo agentūrai „Reuters”, kad vyksta didelio masto techniniai darbai „premjero zonoje” penktame Baltųjų rūmų aukšte, kur keičiama net santechnika.

Oficialūs vyriausybės atstovai atsisakė tai komentuoti.

Būsimieji prezidentas ir premjeras tikina, kad harmoningai papildys vienas kitą valdžios Olimpo viršūnėje, ir dauguma rinkėjų šiai konstrukcijai pritaria.

Tačiau analitikai abejoja jos tvirtumu ir ginčijasi, ar bus D.Medvedevas tikrasis šalies valdytojas, ar tik „Putino marionetė”.

Štai V.Putinas viešai ragina išrinkti D.Medvedevą prezidentu, nors vadina jį Rusijos išorinės politikos Nepriklausomų Valstybių sandraugoje autoriumi.

Savaitgalį jis net neilgam paleido D.Medvedevą „laisvai plaukioti” platesnėje tarptautinėje arenoje, leisdamas jam vienam atstovauti šaliai Balkanuose. Tačiau vienas jo pažįstamų sakė agentūrai „Reuters”, jog mano, kad tai – tik dalis „Putino planų”, kurių gerai nežino ir pats D.Medvedevas.

„Įpėdinis” taip pat gana atsargiai kalba apie ateitį, vengdamas konkrečių formulavimų.

„Aš tikiuosi, jog jeigu mes toliau dirbsime taip dviese, tai turi atnešti mūsų valstybei konkrečios naudos”, – sakė D.Medvedevas Žemutiniame Naugarde, kalbėdamas apie dar V.Putino numatytų planų įgyvendinimą.

„Man, žinoma, tai ir didelė garbė ir vidinis iššūkis… Tikiuosi, kad tokius pat jausmus jaučia ir mūsų prezidentas”, – pridūrė jis vėliau.

D.Medvedevas dėkingas V.Putinui už savo karjerą Kremliuje, ir kol kas politikos sunkiasvoris, matyt, jam padeda kopti jos laiptais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.