Ukrainos prezidentas nenori paleisti neveiklaus parlamento

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka pareiškė trečiadienį, kad neketina paleisti parlamento, kuris nedirba kelios savaitės dėl opozicinių frakcijų priešinimosi, ir tikisi politikų kompromiso, galinčio neleisti subyrėti trapiai valdžios konstrukcijai iki prezidento rinkimų 2010 metais.
Kai kurie aukšti pareigūnai, tarp jų prezidento administracijos vadovas Viktoras Baloha ir teisingumo ministras Mykola Onyščukas neseniai priminė parlamento opozicijai, kad valstybės vadovas turi teisę paleisti Aukščiausiąją Radą, jeigu deputatai per 30 dienų nesugebės susirinkti į plenarinį posėdį.

Pastarasis posėdis įvyko vasario 12 dieną, po to opozicija – buvusio premjero Viktoro Janukovyčiaus ir komunistų frakcijos – ėmė blokuoti parlamento darbą, protestuodama prieš „oranžinių” planus vykdomojoje valdžioje, susijusius su noru atvesti šalį į NATO.

„Pasakysiu atvirai: nepasiryžęs (paleisti parlamentą). Ne dėl nepasirengimo, o dėl nenoro. Aš nenorėčiau matyti Ukrainos parlamento, kuris vėl kelis mėnesius stovės už uždarytų durų”, – cituoja V.Juščenkos žodžius Ukrainos žiniasklaida.

Nesutinkantys deputatai atsinešė į salę balionėlių su užrašais „Ne – NATO!” ir trukdo dirbti Rados pirmininkui iš „oranžinių ” stovyklos Arsenijui Jaceniukui. Šis, savo ruožtu, įspėjo, kad „arba parlamentas veiksmingai dirbs, arba jis tada bus palaidotas”.

Stojimo į Šiaurės Atlanto aljansą šalininkai siūlo užsitikrinti paramą savo siūlymui nacionaliniame referendume.

V.Juščenka mano, kad oponentai naudojasi nesutikimo su naryste NATO teiginiu, slėpdami tikruosius motyvus.

„Klausimo esmė anaiptol ne NATO: visi puikiai supranta, taip pat ir absoliuti visuomenės dauguma”, – įsitikinęs prezidentas.

„Ir, atleiskite, mūsų ten (į NATO) dar niekas nekviečia. Matyt, turimas omenyje valdžios perskirstymas, matyt, turimas omenyje poveikis koalicijai, jos išbandymas. Turimi omenyje kelių žmonių ar kelių politinių jėgų interesai, kaip pakeisti valdžią”.

Ukrainos konstitucijoje, papildytoje 2004 metų pataisomis, yra prieštaringas straipsnis, suteikiantis prezidentui teisę paleisti Radą dėl trijų priežasčių: jeigu nesugebama per mėnesį pradėti dirbti plenarinio darbo, jeigu nėra daugumos koalicijos ir vyriausybės. Taip pat pagrindinis įstatymas draudžia prezidentui metus laiko nutraukti per pirmalaikius rinkimus išrinktos Rados įgaliojimus.

Po V.Jušenkos 2007 metais inicijuotų pirmalaikių parlamento rinkimų buvę jo bendražygiai „oranžinėje” revoliucijoje paėmė į savo rankas trapią Rados kontrolę ir sudarė Julijos Tymošenko vadovaujamą vyriausybę.

Per rugsėjo 30 dieną įvykusius rinkimus Regionų partija ir jos lyderis V.Janukovyčius prarado valdžią, bet nepraranda vilties sugriauti naują „oranžinių” sąjungą ir tikis atsigriebti per prezidento rinkimus 2010 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.