Spūstis prie sidabrinių monetų

Lietuvos banko į apyvartą vakar išleistos 50 litų nominalo proginės monetos, skirtos šv. Kazimiero 550-osioms gimimo metinėms, iškart graibstytos kolekcininkų ir perpardavinėtojų.

Sidabrinės proginės monetos, kurių tiražas 5 tūkst. vienetų, nuo vakar parduodamos Lietuvos banko kasose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Monetos reprezentacinėje dėžutėje kaina – 150 litų, be dėžutės ją galima įsigyti už 130 litų. Jau vakar perpardavinėtojai už šias monetas prašė 20 litų daugiau.

Uostamiestyje eilė prie banko kasos susidarė dar antradienio vakarą. Kad būtų išvengta spūsties ir ginčų, atėjusieji anksčiausiai suskubo sudaryti stovinčiųjų eilėje sąrašą. „Prie banko atėjau 5 valandą ryto, o jau buvau 122-as”, – sakė vienas kolekcininkų. Vidurdienį stovėjusieji eilės gale ėmė nerimauti – monetų sparčiai mažėjo.

Kadangi vienas pirkėjas galėjo įsigyti tik dvi monetas, vyrai, norėję jų nusipirkti daugiau, prie banko atsivežė žmonas ir vaikus. Jie vargo ne veltui. Po kelių dienų vienos monetos kaina išaugs keliasdešimt litų. „Jei gali, pirk nors šimtą. Tai labai gera investicija”, – ragino kolekcininkas Viktoras iš Kauno.

Pernai birželį išleistos 50 litų nominalo sidabrinės monetos, skirtos Panemunės piliai atminti, Lietuvos banko kasose kainavo 110 litų (su dėžute) ir 90 litų (be dėžutės). Šiuo metu šių monetų kaina perkant jas internetu siekia 175 ir 115 litų.

Lietuvos tūkstantmečiui skirta auksinė 100 litų moneta pernai rugsėjį Lietuvos banko kasose buvo parduodama už 750 litų. Tada dalis pirkėjų pripažino monetas įsigiję tik tam, kad vėliau jas parduotų brangiau. Tą patį vakarą už šias monetas prašyta po 850 litų. Šiuo metu vadinamųjų Tūkstantmečio monetų internete galima įsigyti paklojus 1000 litų už vienetą, kolekcininkų susibūrimuose jų kaina perkopia 1050 litų.

Kai kurios anksčiau išleistos monetos, kurių tiražas būdavo 1000-3000 vienetų, šiuo metu pabrangusios dešimteriopai. Lietuvos bankui ėmus kovoti su tokia spekuliacija ir padidinus monetų tiražą iki 5 tūkst. vienetų, jų kaina pastaraisiais metais kyla ne taip sparčiai. Tačiau pasaulio akcijų rinkose tęsiantis nuosmukiui, investicijos į brangiuosius metalus, taip pat ir progines monetas, tik populiarės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.