Vengrija ketvirtadienį prisijungs prie projekto „Pietų srautas”, pranešė Medvedevas

Vengrija oficialiai davė sutikimą prisijungti prie dujotiekio „Pietų srautas” tiesimo projekto, pirmadienį pranešė žurnalistams Rusijos pirmasis vicepremjeras Dmitrijus Medvedevas.
„Ponas ministras pirmininkas Ferencas Gyurcsany (Ferencas Diurčanis) priėmė kvietimą šiuo tikslu aplankyti Maskvą, susitikti su prezidentu Putinu, ir tai įvyks ketvirtadienį, vasario 28 dieną”, – spaudos konferencijoje sakė D.Medvedevas, kurį Vladimiras Putinas pasirinko savo įpėdiniu.

Pasak F.Gyurcsany, kuris pirmadienio vakarą Budapešte vedė derybas su D.Medvedevu, šalims pavyko susitarti, kad dujotiekio ruožą nuties bendra įmonė, kuri paritetiniais pagrindais, 50 ir 50, priklausys Rusijai ir Vengrijai.

F.Gyurcsany įvertino dujotiekio „Pietų srautas” Vengrijos ruožą 2 mlrd. dolerių ar eurų ir tikisi, kad jis atsipirks per 15 metų.

„Mes remiamės skaičiavimais ekspertų, kurie įvertino „Pietų srautą” 10-14 mlrd. dolerių, mūsų dalis – 2 mlrd. dolerių ar eurų”, – pažymėjo F.Gyurcsany.

Pasak jo, „Vengrijai atstovaus valstybės nuosavybės įmonė”. Savo ruožtu D.Medvedevas nurodė, jog „Rusijai atstovaus „Gazprom”.

Pagal projektą, Vengrijos teritorijoje numatoma pastatyti požeminę dujų saugyklą, kurios talpa, pasak F.Gyurcsany, bus ne mažiau kaip 1 mlrd. kubinių metrų.

Pasak „Gazprom” vadovo Aleksejaus Milerio, specialistų skaičiavimais „Pietų srautas, bus atiduotas naudoti 2013 metais.

Rusijos gamtinės dujos pradėtos tiekti į Vengriją 1975 metais.

Bendrovei „Gazprom” tenka maždaug 70 proc. importuojamų į Vengriją dujų. 2007 metais bendrovė „Gazprom eksport” tiekė į Vengriją apie 7,5 mlrd. kubinių metrų dujų. Šiuo metu per Vengrijos teritoriją vyksta Rusijos dujų tranzitas į Serbiją, Juodkalniją ir Bosniją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.