Baltarusijos opozicionierius Kozulinas paleistas į laisvę trims dienoms dalyvauti žmonos laidotuvėse

Baltarusijos socialdemokratų partijos „Hramada” lyderis Aleksandras Kozulinas, atliekantis bausmę pataisos darbų kolonijoje, paleistas trims dienoms dalyvauti žmonos Irinos laidotuvėse.
„Maždaug 2 val. A.Kozuliną parvežė namo kolonijos viršininkas. Jam suteiktas trumpalaikės trijų dienų atostogos, kad galėtų dalyvauti laidotuvėse”, – , pranešė buvęs jo advokatas, partijos pirmininko pavaduotojas Igoris Rynkevičius.

Remdamasis A.Kozulino žodžiais, advokatas pažymėjo, kad jo žmonos laidotuvės vyks trečiadienį.

Kaip jau pranešta, I.Kozulina mirė Minske vasario 23 dieną.

Pagal 92-ąjį šalies baudžiamojo pataisos kodekso straipsnį, asmenimis, pirmą kartą atliekantiems laisvės atėmimo bausmę, gali būti leidžiama trumpam išvykti už pataisos įstaigos ribų iki septynių parų dėl išskirtinių aplinkybių, tarp jų – dėl sutuoktinio mirties.

A.Kozulinas grasino pradėti „sausą” bado streiką, jeigu jam nebus duotas leidimas dalyvauti žmonos laidotuvėse.

Pirmadienio vakarą šimtai minskiečių su mirusiosios Irinos Kozulinos portretais ir transparantais „Laisvę Kozulinui!” atėjo į centrinę Baltarusijos sostinės aikštę.

Kaip pranešė „Interfax” korespondentė Minske Tatjana Nečapaika, A. Kozulino dukra Julija pirmadienį perdavė į Baltarusijos prezidento administraciją kreipimąsi į Aleksandrą Lukašenką.

„Leiskite mums, dukroms, palaidoti motiną krikščioniškai ir pagal žmoniškus, moralės įstatymus. Taip, kad brangiausias jai žmogus, vyras Aleksandras, galėtų su ja atsisveikinti”, – sakoma kreipimesi.

„Nedelsiant ir be išankstinių sąlygų” paleisti A.Kozuliną iš kalėjimo Baltarusijos valdžią ragino ir Europos Sąjungos vyriausiasis išorės politikos ir saugumo atstovas Javieras Solana (Chavjeras Solana).

A.Kozulinas buvo sulaikytas 2006 metų kovo 25 dieną už chuliganizmą ir vėliau nuteistas penkerių su puse metų laisvės atėmimu už protesto akcijų organizavimą po rinkimų Baltarusijoje.

Žmogaus teisių gynėjai Baltarusijoje ir Vakaruose vadina jį politiniu ar sąžinės kaliniu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.