Pakistano vyriausybę formuos Bhutto partija ir Sharifas

Dvi pagrindinės opozicinės Pakistano partijos ketvirtadienį susitarė po laimėtų rinkimų formuoti koalicinę vyriausybę ir taip sudavė skaudų smūgį prezidento Pervezo Musharrafo (Pervezo Mušarafo) viltims dėl politinio išlikimo.
Nužudytos opozicijos lyderės Benazir Bhutto (Benazir Bhuto) našlys Asifas Ali Zardari (Asifas Alis Zardaris) ir buvęs premjeras Nawazas Sharifas (Navazas Šarifas) sakė, kad per pirmadienį įvykusius parlamento rinkimus įveikę P.Musharrafo sąjungininkus „drauge stiprins Pakistaną”.

„Susitarėme dėl bendros darbotvarkės. Drauge dirbsime, kad suformuotume vyriausybę centre ir provincijose”, – po derybų su A.A.Zardari spaudos konferencijoje sakė N.Sharifas.

Susivieniję jie priartėjo prie dviejų trečdalių daugumos, kurios jiems reikės siekiant P.Musharrafo apkaltos. Dėl to prezidentas atsidūrė rizikingiausioje padėtyje nuo pat 1999 metų perversmo, po kurio atėjo į valdžią.

„Iš principo susitarėme likti drauge. Ketiname drauge stiprinti Pakistaną”, – sakė A.A.Zardari, kurio Pakistano liaudies partija (PLP) turės daugiausiai vietų naujajame parlamente. Antroje vietoje pagal turimų vietų skaičių bus N.Sharifo partija.

Kol kas nežinoma, ar ši koalicija sieks iš karto nušalinti P.Musharrafą ir kas bus šalies premjeras.

A.A.Zardari laikinai nusišalino ir nei jis, nei N.Sharifas nėra tinkami, nes nėra parlamento nariai. Tačiau abu jie galėtų dalyvauti papildomuose rinkimuose, kurie turi įvykti artimiausiais mėnesiais.

Tačiau N.Sharifas sako, kad jie išsprendė nuomonių skirtumus dėl jo reikalavimo tuoj pat grąžinti į postą Pakistano Aukščiausiojo teismo pirmininką, kurį P.Musharrafas atleido lapkritį, ir spręs šį klausimą parlamente.

Pirmasis koalicijos žingsnis vyriausybėje bus siekti Jungtinių Tautų (JT) tyrimo „dėl mūsų lyderės Benazir Bhutto nužudymo” per gruodžio mėnesį įvykdytą mirtininko išpuolį, sakė A.A.Zardari.

Tai koalicija paskelbė nepaisydama to, ką partijos pareigūnai vadina P.Musharrafo bandymu sukiršinti A.A.Zardari ir N.Sharifą ir įtikinti B.Bhutto vyrą formuoti koaliciją su prezidento sąjungininkais.

N.Sharifas anksčiau šimtams protestuojančių teisininkų prie nušalinto Aukščiausiojo teismo pirmininko Iftikharo Muhammado Chaudhry (Ifticharo Muhamado Čaudhrio) namų Islamabade, kur jis tebelaikomas namų arešto sąlygomis, sakė, kad P.Musharrafo valdymas yra „neteisėtas ir nekonstitucinis”.

Policija panaudojo ašarines dujas prieš teisininkus, raginančius grąžinti I.M.Chaudhry į postą pietiniame mieste Karačyje. Tūkstančiai kitų žmonių protestavo kitose šalies vietose.

I.M.Chaudhry, kurį P.Musharrafas lapkritį atleido pagal nepaprastojo valdymo nuostatas, telefonu kreipdamasis į teisininkus Karačyje sakė, kad nėra jokių konstitucinių kliūčių teisėjams atgauti savo darbo vietas.

Jei jis bus grąžintas į savo postą, galbūt galės panaikinti prieštaringai vertinamą P.Musharrafo pergalę spalį įvykusiuose prezidento rinkimuose ir nušalinti jį kaip prezidentą.

P.Musharrafas atmetė raginimus atsistatydinti po jo sąjungininkų pralaimėjimo parlamento rinkimuose. Beveik visą jo valdymo laiką jį kaip svarbų kovos su „al Qaeda” sąjungininką rėmė Jungtinės Valstijos.

Suskaičiavus balsus 258-iose iš 272 apygardų buvo paskelbta, kad PLP ir N.Sharifo partija drauge užsitikrino 153 vietas. Buvusi valdančioji Pakistano musulmonų lyga (Q) ir jos sąjungininkai drauge turi 58 vietas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.