Padniestrė ragina pripažinti jos nepriklausomybę po Kosovo

Separatistai atskilusiame nuo Moldovos Padniestrės regione paragino antradienį tarptautiniu mastu pripažinti jų nepriklausomybę Kosovo pavyzdžiu ir pasiūlė pasidalyti su Priština savo sukauptu nepriklausomos valstybės kūrimo patyrimu.
„Kosovo pripažinimas… sukuria naują konfliktų sureguliavimo modelį, pagrįstą tautos teisės į apsisprendimą prioritetu. Šis modelis turi būti taikomas visiems konfliktams, turintiems panašius politinius, teisinius ir ekonominius pagrindus”, – sakoma Padniestrės užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„URM mano, jog kuo greitesnis tarptautinis Padniestrės nepriklausomybės pripažinimas yra baigiamasis Moldovos ir Padniestrės konflikto taikaus ir teisingo sureguliavimo etapas, tarptautinės bendrijos indėlis į regioninio teisingumo ir saugumo stiprinimą”, – sakoma pareiškime.

Anksčiau Moldovos vyriausybė paragino Vakarus nepripažinti Kosovo nepriklausomybės, pavadindama tai „rimtu destabilizavimo Europoje veiksniu”.

Padniestrė atskilo nuo Moldovos 1990 metais nuogąstaudama, kad po SSRS subyrėjimo buvusi sovietinė respublika prisijungs prie Rumunijos. Kišiniovas sako, kad pasiryžęs suteikti regionui plačią autonomiją, bet Tiraspolis reikalauja nepriklausomybės.

Mėginimai sureguliuoti konfliktą tarpininkaujant Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai, Rusijai ir Ukrainai ir dalyvaujant Jungtinėms Valstijoms ir Europos Sąjungai kaip stebėtojoms, nebuvo sėkmingi. Pastaruosius dvejus metus šalių derybos iš viso nebevyko.

Tiraspolis mano, kad Kosovui reikėtų pasimokyti iš Padniestrės kurti nepriklausomą valstybę: „Visos Padniestrės valstybinės valdžios institucijos buvo sukurtos respublikos gyventojams pareiškus tokią valią, o ne įvedus totalitarinį išorinį valdymą. Todėl būtent Padniestrės patyrimas gali būti panaudotas siekiant toliau kurti valstybę Kosove”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.