Serbijos parlamentas „anuliavo” Kosovo nepriklausomybę

Serbijos parlamentas vėlai pirmadienį vienbalsiai „anuliavo” Kosovo nepriklausomybės paskelbimą, nurodydamas, kad tai pažeidžia šalies teritorinį vientisumą ir suverenumą.
Per specialią sesiją 225 iš 250 deputatų balsavo už vyriausybės pasiūlytą sprendimą paskelbti Kosovo nepriklausomybės deklaraciją „niekine”.

„Šiuo anuliuojami Kosovo laikinosios vyriausybės aktai ir veiksmai, kuriais skelbiama vienašališka nepriklausomybė, nes jie pažeidžia Serbijos Respublikos suverenumą ir teritorinį vientisumą”, – sakoma sprendime.

Serbijos valdžią Kosovui ir teritorinį vientisumą „garantavo Serbijos konstitucija, Jungtinių Tautų chartija, JT Saugumo Tarybos 1244-oji rezoliucija … ir tarptautinė teisė”, nurodoma tekste.

Šiame dokumente sakoma, jog Serbija taip pat nusprendė paskelbti „niekiniais visus Europos Sąjungos sprendimus nusiųsti misiją į Kosovą”.

„Šie sprendimai neturi teisinio pagrindo Serbijai ir nesukelia jokių Serbijos įsipareigojimų Europos Sąjungos atžvilgiu”, – pažymima jame.

ES pritarė Kosovo misijai EULEX, kurios tikslas yra padėti šiai naujai valstybei pereinamuoju periodu atsiunčiant į ją maždaug 2 tūkst. pareigūnų, daugiausia – policininkų ir teisingumo ekspertų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.