Maskva tikisi įtikinti kitas valstybes, jog neleistina pripažinti Kosovo nepriklausomybę

Rusijos įgaliotasis atstovas prie Jungtinių Tautų (JT) Vitalijus Čiurkinas išreiškė viltį, kad Rusijai pavyks įtikinti kitas valstybes, jog neleistina pripažinti Kosovo nepriklausomybės, kurią vienašališkai vasario 17 dieną paskelbė šio krašto parlamentas.
Po JT Saugumo Tarybos (ST) konsultacijų Niujorke V.Čiurkinas pareiškė žurnalistams, kad visi Saugumo Tarybos nariai vieningai teigia, jog būtina laikytis JT Saugumo Tarybos 1244-osios rezoliucijos dėl Kosovo.

„Šiandien tęsėme diskusijas, pradėtas mūsų ankstesniame posėdyje vasario 14-ąją. Noriu akcentuoti keletą dalykų. Vienas visiškai aiškus, ir jokių nesutarimų dėl jo ST nekyla. 1244-oji rezoliucija tebegalioja”, – pabrėžė Rusijos diplomatas.

Tuo pat metu jis įspėjo pasaulio bendruomenę vengti laisvų šios rezoliucijos traktuočių.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus, V.Čiurkinas pažymėjo, kad Maskva nori supažindinti su savo pozicija dėl Kosovo dar neapsisprendusių šalių atstovus.

Rusijos atstovas taip pat išreiškė viltį, kad skubiame JT Saugumo Tarybos posėdyje pirmadienį dalyvaus Serbijos prezidentas Borisas Tadičius.

„Konsultacinis posėdis buvo sušauktas mums reikalaujant ir serbų delegacijai prašant. Be to, mes pareikalavome rytoj (pirmadienį) sušaukti Saugumo Tarybos posėdį ir tikimės, kad šiame posėdyje dalyvaus Serbijos prezidentas Tadičius”, – sakė jis.

Be V.Čiurkino, su žurnalistais susitiko JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) ir kelių šalių, dalyvavusių konsultacijose, atstovai. Visi jie pažymėjo, jog būtina laikytis 1244-osios rezoliucijos dėl Kosovo. Tuo pat metu kai kurie diplomatai iš kai kurių Europos šalių ir JAV teigė, jog Kosovo nepriklausomybės paskelbimas minėtai rezoliucijai neprieštarauja.

V.Čiurkinas taip pat pareiškė, remdamasis JT generaliniu sekretoriumi, kad Jungtinės Tautos ir toliau privalo kontroliuoti padėtį Kosove.

„Iš generalinio sekretoriaus lūpų nuskambėjo svarbus pareiškimas, kad JT misijos Kosove vadovybės rankose ir toliau bus bendra padėties kontrolė, bendra kontrolė Prištinoje”, – sakė diplomatas.

Sekmadienį išplatintame Rusijos URM pareiškime dėl Kosovo pabrėžiama: „Tikimės, kad JT misija Kosove ir NATO pavaldžios pajėgos Kosovui nedelsiant pradės vykdyti Saugumo Tarybos sankcionuotų savo mandatų reikalavimus, kurie, be kita ko, leidžia anuliuoti Prištinos savivaldos institucijų sprendimus bei jų atžvilgiu imtis griežtų administracinių priemonių”.

Pareiškime pažymima, kad vienašališkas Kosovo nepriklausomybės paskelbimas pažeidžia Serbijos Respublikos suverenitetą, JT Įstatus, JT Saugumo Tarybos 1244-ąją rezoliuciją, Helsinkio Baigiamojo akto principus, Kosovo konstituciją, Kontaktinės grupės aukšto lygio susitarimus.

Rusijos URM pabrėžia, kad „Rusija visokeriopai pritaria Serbijos vadovybės reakcijai į Kosovo įvykius, jos teisingiems reikalavimams atkurti šalies teritorinį vientisumą”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.