Europos kultūros sostine tapsiantis Vilnius bus gražesnis ir žinomesnis, tikisi gyventojai

Lietuvos gyventojai tikisi, jog 2009-aisiais Europos kultūros sostine tapsiantis Vilnius taps tvarkingesnis ir gražesnis, jame atsiras daugiau naujų kultūros objektų, be to, tai prisidės prie didesnio šalies ir sostinės garsinimo pasaulyje.
Tai parodė viešosios įstaigos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa.

„Aukščiausiose pozicijose atsiduria klausimai, susiję ne su renginių programa, o su Vilniumi – su geresne gyvenimo kokybe, su žinomumo didinimu. Gyventojams labai svarbu, kad Vilnius taps tvarkingesnis ir labiau apželdintas, labai svarbu, kad bus pastatyti nauji ir renovuoti seni kultūrai ir viešajai infrastruktūrai skirti objektai”, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo viešosios įstaigos direktorė Elona Bajorinienė.

Anot jos, lietuviams taip pat svarbu, kad daugiau informacijos apie Vilnių bus skelbiama užsienio žiniasklaidoje, o į organizuojamus renginius atvyks daug turistų.

„Žmonės daugiau galvoja ne apie programą, o apie šalį. Tai parodo, jog „Vilnius – Europos kultūros sostinė” yra daugiau įvaizdžio, komunikacinis projektas”, – teigė E.Bajorinienė.

71,1 proc. apklaustųjų Vilniaus tapimą Europos kultūros sostine vertina palankiai, o priešingos nuomonės laikosi 5,6 proc. respondentų. 64,4 proc. mano, jog šis projektas padidins visų lietuvių pasididžiavimą savo šalimi.

Kaip pažymėjo kultūros viceministras Gintaras Sodeika, „Vilniaus – Europos kultūros sostinės” programai suteiktas reikiamas teisinis statusas – ji pripažinta nacionaline, numatytas reikiamas finansavimas.

Įgyvendinant programą 2008 – 2010 metais, kultūros meno visuomeniniams projektams bus skirta 65,16 mln litų, rinkodaros ir komunikacijos projektams – 28,99 mln. litų, programos administravimui – 11,23 mln. litų. Daugiausiai – 188,89 mln. litų – planuojama išleisti esamų infrastruktūros objektų rekonstravimui ir naujų objektų statybai.

Anot Vilniaus vicemero Algirdo Paleckio, už šias lėšas bus baigti Gedimino prospekto ir kitų centrinių miesto gatvių tvarkymo darbai, sutvarkyta Vingio parko estrada, Kalnų parko estrada, neįgaliesiems pritaikyti kultūros objektai. Taip pat planuojama rekonstruoti Lietuvos nacionalinį dramos, Lietuvos nacionalinį operos ir baleto bei Valstybinį jaunimo teatrus, užbaigti Menų spaustuvės remonto bei Nacionalinės galerijos statybos darbus.

E.Bajorinienė pažymėjo, jog įgyvendinus „Vilniaus – Europos kultūros sostinės” programos uždavinius, tikimasi, kad jos renginiuose apsilankys ne mažiau kaip 3 mln. žmonių, bus įvykdyta ne mažiau kaip 300 programos kultūros, meno ir visuomeninių bei rinkodaros ir komunikacijos projektų, susiformuos ne mažiau kaip 3-4 naujos kultūrinių renginių tradicijos Vilniaus mieste, ne mažiau kaip 15 proc. išaugs turizmas ir paslaugų sektoriaus apyvarta Lietuvoje ir Vilniaus mieste, 3 proc. išaugs Lietuvos ir Vilniaus vardo žinomumas ir palankus vertinimas pasaulyje.

Vilnius Europos kultūros sostine taps 2009 metais. Šiuo titulu Lietuvos sostinė dalinsis su Austrijos miestu Lincu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.