VTEK tirs ar G.Kirkilas nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) ketvirtadienį nusprendė pradėti tyrimą dėl premjero Gedimino Kirkilo privačių interesų deklaracijoje nurodytų duomenų, galinčių sukelti viešųjų ir privačių interesų konfliktą.
„Komisija priėmė sprendimą pradėti tyrimą, kurio metu bus siekiama išsiaiškinti, ar G.Kirkilas įgyvendino šiuo metu galiojančių įstatymų nuostatas”, – BNS sakė VTEK patarėjas Gediminas Sakalauskas.

Klausimą dėl G.Kirkilo galimai supainiotų viešųjų ir privačiųjų interesų VTEK ėmėsi tirti po „Tvarkos ir Teisingumo” partijos nario Valentino Mazuronio kreipimosi, kuriame šis paprašo ištirti, ar G.Kirkilas, turėdamas bendrovių „Krekenavos agrofirma”, „Kauno audiniai” bei „Lietuvos dujos” akcijų bei dalyvaudamas svarstant klausimus, tiesiogiai ar netiesiogiai susijusius su šiomis bendrovėmis, nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų.

V.Mazuronis savo prašymą grindė VTEK tinklapyje pateikta premjero deklaracija.

VTEK atstovai šią savaitę BNS patvirtino, kad deklaraciją, patvirtinęs ją savo parašu, pateikė pats premjeras.

„Paskutinė G.Kirkilo išsami deklaracija buvo pateikta 2005 metų metų gegužės 13 dieną. Vėliau, jis, kaip leidžia įstatymas, teikė priedus, kuriuose nurodoma, kad deklaruotini duomenys nepasikeitė”, – sakė VTEK vyriausioji specialistė Gintarė Norkūnaitė.

„Paskutinį kartą toks priedas, kurį pasirašė G.Kirkilas VTEK buvo pateiktas 2007 metų birželio 27 dieną”, – sakė VTEK atstovė.

Tuo tarpu G.Kirkilas trečiadienį išplatintame pareiškime paneigė turintis trijų įmonių akcijų, tačiau pripažino savo klaidą, teikiant privačių interesų deklaracijas Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).

„G.Kirkilas dar kartą patvirtino, kad tapęs premjeru jis jau neturėjo jokių – nei „Krekenavos agrofirmos”, nei „Kauno audinių”, nei „Lietuvos dujų” akcijų. Kita vertus, ministras pirmininkas pripažįsta, kad dėl jo paties kaltės įsivėlė klaida ir informacija apie parduotas akcijas nebuvo perduota Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai”, – buvo teigiama Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

Penktadienį VTEK puslapyje esančioje G.Kirkilo deklaracijoje minėtų bendrovių akcijų jau nebėra. Tačiau joje, kaip ir anksčiau nurodyta, jog G.Kirkilas arba jo žmona yra suteikę paskolą fiziniam asmeniui, kurio pavardė neįskaitoma.

„Krekenavos agrofirma” priklauso Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho, šiuo metu už finansines machinacijos laukiančio teismo, šeimai. Opozicijoje esanti Darbo partija parėmė daug aistrų sukėlusį ir tebekeliantį naujos atominės elektrinės įstatymą, vasario 1-ąją dėl jo balsuojant Seime.

G.Kirkilas 2007-aisiais, Seimui svarstant naujas Gamtinių dujų įstatymo pataisas, aršiai kritikavo siūlymus apriboti dujas importuojančių įmonių – „Lietuvos dujų” ir „Dujotekanos” – pelno maržą. Vyriausybė ir pats G.Kirkilas daug kartų bandė paveikti Seimą, kad šis neribotų dujininkų pelnų, motyvuodamas Vyriausybės įsipareigojimais „Gazprom” nereguliuoti dujų kainų laisviesiems, arba didiesiems vartotojams.

Nepaisant Vyriausybės priešinimosi, Seimas apribojo dujų įmonių pelno maržą. Nuo šių metų „Gazprom” smarkiai padidino dujų kainą Lietuvai – dabar šalies dujų importuotojai moka tokią pat kainą, kaip ir Vokietijos įmonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.