Spielbergas atsisakė rengti Pekino olimpiados atidarymo ir uždarymo ceremonijas

Garsus Amerikos kino režisierius Stevernas Spielbergas (Stivenas Spilbergas) atsisakė toliau dirbti kaip 2008 metų olimpiados Pekine atidarymo ir uždarymo ceremonijų konsultantas, protestuodamas prieš Kinijos ir Sudano bendradarbiavimą
S.Spielbergas apkaltino Kiniją nenoru daryti spaudimą Sudano vyriausybei, kad ji nutrauktų šimtų tūkstančių žmonių kančias Darfūre.

„Sąžinė neleidžia man tęsti, kaip niekur nieko, – sakoma Holivudo garsenybės pareiškime. – Šiuo metu turiu skirti laiko ir energijos ne olimpiados ceremonijoms, o tam, kad, kaip galėdamas, padėčiau nutraukti siaubingus nusikaltimus žmoniškumui, kurie tebedaromi Darfūre”.

S.Spielbergo pareiškimas buvo išplatintas antradienį, kai buvo minima Pasaulinė veiksmų Darfūrui remti diena.

Per tebevykstantį jau penkerius metus konfliktą Darfūre nužudyti maždaug 200 tūkst. žmonių – daugiausia juodaodžių Sudano vakarinio regiono gyventojų. Du milijonai žmonių tapo pabėgėliais.

Daug naftos turintis Sudanas eksportuoja maždaug du trečdalius savo kuro į Kiniją. Pekinas savo ruožtu parduoda Chartumui ginklų ir remia jo veiksmus JT Saugumo Taryboje.

Kinijos vyriausybė ne kartą buvo kritikuojama už savo bendradarbiavimą su Sudano valdžia, kurią daug kas kaltina remiant kovotojus, žudančius Darfūro gyventojus.

„Sudano vyriausybei tenka didžioji dalis atsakomybės už nusikaltimus (Darfūre), bet tarptautinė bendrija – ir ypač Kinija – turi daryti daugiau”, -sakoma S,Spielbergo pareiškime.

Antradienį daugelis pasaulio įžymybių, tarp jų S.Spielbergas ir aktorė Mia Farrow (Mija Farou), taip pat Nobelio taikos premijos laureatai, ir sportininkai, nusiuntė Kinijos valdžiai laišką, prašydami daugiau padėti krizės Darfūre aukoms.

„Mes žinome, Kinija gali padaryti labai daug, kad būtų nutrauktas konfliktas Darfūre”, – sakoma laiške, atsiųstame Kinijos misijai prie JT.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.