Juščenka per vizitą į Maskvą mėgins sureguliuoti ginčą dėl dujų

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka antradienį atvyksta su vizitu į Maskvą. Tikimasi, kad per jo derybas bus svarstoma, kaip Ukraina grąžins skolą Rusijos dujų bendrovei „Gazprom”.
Ukrainos lyderio kelionė į Rusijos sostinę buvo numatyta gerokai seniau iki dar vieno Kijevo ginčo dėl dujų su Maskva, bet dabar sutapo su labiausiai įtemptu derybų dėl skolos už Ukrainos sunaudotas dujas tarpsniu.

Pirmadienį Ukrainos vyriausybės delegacijai Maskvoje nepavyko pasiekti kompromiso derybose su „Gazprom”, ir Rusijos monopolininkė pagrasino pradėti apriboti dujų tiekimą, jeigu sprendimas nebus surastas iki vasario 12 dienos 18 valandos.

Tai reiškia, kad jeigu derybos sužlugs, ventiliai gali būti užsukti tą dieną, kai Ukrainos prezidentas atvyksta su vizitu į Maskvą.

„Viena svarbiausių temų, kurios bus svarstomos per V.Juščenkos vizitą į Maskvą, bus dujų klausimai”, – sakė Ukrainos prezidento sekretoriato vadovo pavaduotojas Anatolijus Šlapakas.

Drauge ekspertai pažymi, jog po Ukrainos politinės reformos ekonominiai klausimai, tarp jų dujų tiekimo problemos įeina ne į Ukrainos prezidento, o į ministro pirmininko kompetenciją.

„Gazprom” primygtinai teigia, kad Ukraina įsiskolino 1,5 mlrd. dolerių. Tačiau Ukrainos ministrė pirmininkė Julija Tymošenko mano, jog 1,072 mlrd. dolerių Ukrainos valstybinės bendrovės „Neftegaz” skolą iki 2008 metų sausio 1 dienos „sukrovė” Viktoro Janukovyčiaus vyriausybė.

J.Tymošenko, vadovaujanti Ukrainos kabinetui nuo praėjusių metų pabaigos, nuosekliai siekia atsisakyti dujų tiekimo Ukrainai tarpininkių – bendrovių „Rosukrenergo” ir „Ukrgazenergo”.

Premjerė tikina, kad tarpininkavimo schemas primetė Rusija ir, kai kuriais duomenimis, jos jau privedė prie bankroto slenksčio Ukrainos valstybinę bendrovę „Neftegaz”, kuri valdo Ukrainos magistralinius dujotiekius.

Tačiau V.Juščenka mano, kad bet kurie staigūs žingsniai siekiant peržiūrėti esamus santykius su Rusija dujų srityje atneš daugiau žalos nei naudos.

Todėl ekspertai nėra tikri, kad numatytas antradienį V.Juščenkos susitikimas su prezidentu Vladimiru Putinu padės išspręsti ginčą dėl dujų.

Situaciją su Ukraina labai komplikuoja tai, kad ji neturi vienos bendros pozicijos dėl būsimų tiekimų schemos. Mes manome, kad, labai galimas dalykas, „Gazprom” ištesės savo grasinimus ir sumažins tiekimų apimtis”, – sakė Aleksandras Razuvajevas iš Rusijos banko „Sobinbank”.

Maskvos ir Kijevo santykiai dėl dujų paaštrėja ne pirmą kartą. 2006 metų sausį, praėjus maždaug metams po Ukrainos „oranžinės revoliucijos”, Maskva sumažino dujų tiekimą Ukrainai, ir dujų stygių pajuto vartotojai Europoje.

Dabartinis ginčas su „Gazprom” prasidėjo netrukus po to, kai į ministro pirmininko postą sugrįžo J.Tymošenko, kuriai, ekspertų nuomone, Maskva nėra itin draugiška.

JAV valstybės departamento oficialusis atstovas Seanas McCormackas (Šonas Makormakas) pareiškė, kad Vašingtonas atidžiai stebi, kaip vyksta Kijevo ir Maskvos derybos.

„Anksčiau mes ne kartą kalbėjome apie savo požiūrį į komercinių svertų naudojimą tam tikriems politiniams tikslams pasiekti”, – sakė S.McCormackas.

Rusija savo ruožtu pareiškia, kad politika čia nieko dėta, ir prekiaudamas dujomis „Gazprom” gina tik ekonominius valstybės interesus.

Pirmadienį tai pareiškė ir Rusijos vyriausybės pirmasis vicepremjeras Dmitrijus Medvedevas, kuris, remiamas V.Putino, balotiruojasi į Rusijos prezidento postą.

„Kai kurie mūsų partneriai kartais įsižeidžia, bet mes su jumis suprantame, kad dujos gaunamos nelengvai, – sakė D.Medvedevas lankydamasis kompresorių stotyje. – Mūsų partneriai neturi manyti, kad tai dykas daiktas, kuris ateina gražiais plastikiniais vamzdžiais ir kurias galima deginti neatsižvelgiant į tai, kiek tai kainuoja”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.