Japonijos premjeras išžaginimo atvejį Okinavoje vadina nedovanotinu

Aukščiausi Japonijos pareigūnai antradienį smerkė įtariamą 14-metės išžaginimą pietinėje Okinavos saloje, kuriuo kaltinamas JAV jūrų pėstininkas ir kuris priminė 1995 metų bylą, sukrėtusią JAV ir Japonijos aljansą.
38 metų jūrų pėstininkas Tyrone’as Hadnottas (Taironas Hadnotas), kuris tarnauja Okinavoje esančioje amerikiečių Kemp Kortnio bazėje, pirmadienį buvo suimtas dėl įtariamo moksleivės išžaginimo sekmadienį. Įtariamas nusikaltimas buvo įvykdytas automobilyje.

Japonijos žiniasklaida praneša, kad jis neigia išžaginęs moksleivę, tačiau pripažįsta, kad privertė ją jį pabučiuoti.

„Tai nedovanotina”, – vienai parlamento grupei pareiškė šalies premjeras Yasuo Fukuda (Jasuo Fukuda), pirmą kartą viešai komentuodamas šį incidentą Okinavoje, kur dislokuota labai daug JAV karių.

„Praeityje tai įvykdavo nuolat, ir aš tai vertinu kaip rimtą atvejį”, – sakė premjeras.

Gynybos ministras Shigeru Ishiba (Šigerus Išiba) taip pat išreiškė pasipiktinimą ir sakė: „Tai smarkiai paveiks būsimus JAV ir Japonijos santykius”.

1995 metų atvejis, kai trys JAV kariškiai išžagino 12-metę japonų moksleivę, išprovokavo didžiulius protestus, kurių dalyviai ragino JAV kariškius išsikraustyti iš Okinavos, kurios gyventojai jau seniai piktinosi nusikaltimais, triukšmu ir avarijomis, kuriais kaltino čia tarnaujančius amerikiečius.

Tačiau diplomatijos ekspertai sako, kad tokios politinės pasekmės šį kartą gali būti ribotos, jei abi vyriausybės elgsis atidžiai.

„Nematau, kad čia būtų … sausų prakurų, (kurias galima) uždegti, – sakė Derekas Mitchellas (Derekas Mičelas) iš Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro. – Manau, kad aljansas (dabar) turi daug tvirtesnį pagrindą”.

1995 metų išžaginimo byla sutapo su piktomis prekybos derybomis dėl Japonijos autorinkos ir abejonėmis dėl šių šalių saugumo aljanso svarbos pasibaigus šaltajam karui.

Japonijoje yra dislokuota maždaug 50 tūkst. JAV karių, o aljansas su JAV yra vienas Japonijos pokario diplomatijos stulpų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.