Utena regioninį sąvartyną pasistatė per metus

Į vasario 1-ąją atidarytą naująjį Utenos sąvartyną atliekos dar nepriimamos. Jos bus pradėtos vežti patvirtinus naujas atliekų surinkimo kainas.

Naujojo Utenos regioninio sąvartyno projektas vertinamas kaip sudėtingiausias ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Sąvartyno statyba buvo tokia sudėtinga dėl to, kad po juo teko nutiesti gruntinio vandens drenažą. Visa kita įranga – tipinė. Tačiau, nepaisant sudėtingų darbų, sąvartynas pastatytas per metus. Sąvartyną eksploatuosiančio Utenos regiono atliekų tvarkymo centro direktoriaus pavaduotojas plėtrai Ramūnas Juodėnas atkreipė dėmesį, kad sąvartynas pastatytas greitai dar ir dėl to, kad jo statybai netrukdė ir jokių ypatingų reikalavimų nekėlė aplinkiniai gyventojai.

Naujasis – senojo vietoje.
Utenos regioninis sąvartynas įrengtas vos už pusės kilometro nuo miesto Tauragnų kryptimi, senojo sąvartyno vietoje. Netoli jo išsidėstę dauguma Utenos pramonės įmonių. Nepaisant to, tik pradėjus statyti sąvartyną iki statybvietės Mockėnų kaime nutiestos vandentiekio ir kanalizacijos trasos. Nuo šiol vandentiekio ir kanalizacijos paslaugomis, sudarę sutartis, galės naudotis ir Mockėnų kaimo gyventojai.

R.Juodėno teigimu, jau dabar, įrengus naująjį modernų sąvartyną, Mockėno kaimo gyventojų gyvenimo sąlygos pagerėjo, nes nebereikia uostyti anksčiau iš senojo sąvartyno sklidusių nemalonių kvapų, vėjas nebenešioja šiukšlių, nebeskraido pulkai paukščių. „Į sanitarinę sąvartyno zoną buvo patekusios dvi sodybos. Vieną jų nupirkome, su kitos gyventojais sudarėme sutartį. Tad nepatenkintųjų naujuoju sąvartynu tikrai nėra”, – tikino R.Juodėnas. Anot jo, jokių protestų prieš naujojo sąvartyno statybas nereiškė netgi vadinamieji „šiukšlyno žmonės”. Direktoriaus pavaduotojas sakė: „Pasikeitus sąlygoms, šie žmonės patys paliko teritoriją. Nė su vienu iš jų konfliktuoti neteko.”

Pastatyta pirmoji sekcija

Pasak R.Juodėno, nors teigiama, kad Utenos regioninis sąvartynas pastatytas, iš tikrųjų kol kas įrengta tik pirmoji atliekų kaupimo sekcija, kaip manoma, žmonių poreikiams tarnausianti apie penkerius metus. Užpildžius šią sekciją, bus imtasi antrosios atliekų kaupimo sekcijos statybos ir procesas bus tęsiamas. Taip pat dabartiniame sąvartyne Mockėnuose įrengta kompostavimo aikštelė, didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelė, administraciniai bei ūkiniai pastatai. Sąvartyną aptarnaus šeši techniniai ir septyni administracijos darbuotojai.

Naujasis sąvartynas, kaip minėta, pastatytas senojo Utenos sąvartyno, naudoto nuo 1986 metų, vietoje. Šiuo metu senasis sąvartynas uždarinėjamas, tačiau norima iki galo užpildyti jo kaupą, todėl atliekos dar metamos į senąjį sąvartyną.

Šiukšlės brangs

Prieš trejus metus įkūrus Utenos regiono atliekų tvarkymo centrą, buvo pradėta kurti ir naujoji regiono atliekų tvarkymo sistema, aptarnausianti visą Utenos apskritį. Šioje apskrityje buvo 104 oficialūs, taip pat ir nelegalūs sąvartynai. Dabar liko tik 11 sąvartynų: 6 įsikūrę netoli Utenos apskrities rajonų centrų ir 5 atokesnėse vietose. R.Juodėnas užtikrino, kad iki vasaros pabaigos nebeliks ir šių 11-os sąvartynų, jie bus užpilti žemėmis bei apsėti žole, o visa Utenos apskritis – Anykščių, Ignalinos, Molėtų, Zarasų, Utenos rajonai ir Visagino miestas – naudosis vieninteliu Mockėnų sąvartynu. Ankstesniųjų sąvartynų uždarymas ir naujojo įkūrimas kainuos 78 mln. litų. Kol kas sunaudota 66 proc. investicijų.

Į klausimą, ar įkūrus naująjį sąvartyną Utenos apskrities gyventojams brangs (ir kiek brangs) šiukšlių išvežimas, R.Juodėnas nesiryžo atsakyti. Jis teigė, kad mokesčius už šiukšlių išvežimą privalės patvirtinti kiekvieno rajono, kurio gyventojų sukauptos atliekos bus vežamos į Mockėnų sąvartyną, savivaldybių tarybos. Tikėtina, kad kainos bus didesnės nei iki šiol galiojusios. Už šiukšlių išvežimą Utenos apskrities gyventojams daugiau mokėti greičiausiai reikės nuo kovo mėnesio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Utena regioninį sąvartyną pasistatė per metus"

  1. oho

    vargsai uteniskiai,visu siuksles pasiims,tai isivaizduokit kiek transporto padauges per Utena,padides oro tarsa,nes is visur ves siuksles ir dar uteniskiams brangs siuksliu isvezimas?Nebukit uteniskiai veplos!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.