„Agrochema” mini 10 metų veiklos sukaktį

Agroverslo bendrovė „Agrochema”, valdanti agrocentrų „Agromax” tinklą, vasario mėnesį mini 10 metų veiklos sukaktį. Su bendrovės generaliniu direktoriumi Liudu Mediekša kalbamės apie šiandienos situaciją ir veiklos perspektyvas.

– Dešimt metų – tarsi atskaitos taškas. Ir gera proga atsigręžti atgal bei iš laiko atstumo pamėginti įvertinti, kas nuveikta. Jūsų akimis, koks buvo pirmasis veiklos dešimtmetis?

– Gana dinamiškas laikotarpis. „Agrochema” buvo įsteigta 1998 metų vasario 6 dieną sujungus dvi įmones – UAB „Skystos trąšos” ir AB „Achema” filialą „Agroprekyba”. Naujai įsteigtos įmonės paskirtis – prekyba trąšomis šalies vidaus rinkoje. Pirmieji metai buvo nelengvi, tačiau kasmet plėtėme žemdirbiams skirtų produktų ir paslaugų asortimentą, daugėjo kvalifikuotų specialistų, investavome į veiklos plėtrą, didėjo pardavimai. Esminis lūžis įvyko 2004 metais – bendrovės metų apyvarta peržengė 100 mln. litų ribą, „Agrochema” tapo viena sparčiausiai besivystančių šalies bendrovių. Tai beveik sutapo su Lietuvos įstojimu į Europos Sąjungą, nebeliko buvusių barjerų, Europos Sąjungos politika pirmenybę teikia ES produkcijai, atsivėrė šių šalių sienos. Išaugome į tarptautinę kompaniją – mūsų antrinės įmonės dirba Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje. Šiandien „Agrochemos” įmonių grupę sudaro 8 bendrovės, kurios prekiauja trąšomis, pesticidais, sėklomis, tiekia žemdirbiams žymėtąjį dyzelinį kurą, superka javus, rapsus, teikia žemdirbiams įvairias paslaugas.

– „Agrochema” pirmoji šalyje pradėjo kurti agrocentrų „Agromax” tinklą. Ar šis projektas pateisino lūkesčius?

– Manau, kad pasirinkome teisingą kryptį: nereikia iš naujo išradinėti dviračio, o eiti keliu, kurį jau pramynė civilizuotos valstybės. Savo programoje esame numatę Lietuvoje įkurti 5 agrocentrus, trys agrocentrai (Jonavoje, Šeduvoje, Vilkaviškyje) jau veikia ir teikia paslaugas žemdirbiams, ketvirtą statome Viduklėje, Raseinių rajone. Penktasis agrocentras turėtų iškilti Žemaitijos regione. Dirbama ir kita kryptimi – bus kuriami miniagrocentrai, kurių paskirtis – dar labiau priartėti prie kliento. Agrocentrų specialistai stengiasi įsigilinti į kiekvieno vartotojo individualius poreikius: vyksta pas ūkininkus, konsultuoja, rengia seminarus, kuriuose ūkininkai supažindami su naujausiomis technologijomis. Ūkininkai patenkinti – juk beveik viskas, ko jiems reikia, yra vienoje vietoje. Planuojame ir toliau plėsti žemdirbiams teikiamų paslaugų spektrą. Miestuose paslaugų sektorius geriau išvystytas, o žemės ūkio sektoriuje paslaugų teikimas žengia pirmuosius žingsnius. Mūsų pastangas gerai įvertino ne tik Lietuvos, bet ir Estijos, Latvijos, Lenkijos žemdirbiai – šiose šalyse veikia mūsų įmonės, kurios pertvarkomos pagal agrocentrų koncepciją.

– Įgyvendinate ambicingus investicinius projektus, bendrovės pardavimų metų pajamos artėja prie milijardo litų. Kaip Jums pavyksta išlaikyti lyderės pozicijas? Ar stipriai juntate konkurenciją rinkoje?

– Konkurencija agroverslo rinkoje didžiulė. Šalies viduje suskaičiuojame apie 10 pagrindinių konkurentų – ir Lietuvos, ir užsienio bendrovių. Galbūt yra naiviai manančių, kad mes gyvename monopolistinėmis sąlygomis, tačiau taip nėra, konkurencija šiuo metu yra pačiame aukščiausiame taške. Sutinku, kad prekyboje trąšomis esame stipresni, tačiau augalų apsaugos rinkoje, grūdų supirkime juntame itin didelę konkurenciją.

2007 metai mūsų bendrovei buvo vieni pačių geriausių – metinė įmonės apyvarta siekė beveik 948 mln. litų. Pajamų didėjimą lėmė gera situacija žemės ūkyje: ūkininkai išaugino gerą derlių, pakilo grūdų supirkimo kainos, o tai, suprantama, teigiamai atsiliepė ir mūsų bendrovei. Ūkininkai, turėdami geresnes pajamas, pirko gerokai daugiau trąšų, pesticidų, sėklų, kitų ūkininkams skirtų prekių. Nors apyvarta auga sparčiai, dideliais pelnais, deja, pasigirti negalime. Esame optimistai, neketiname užleisti iškovotų pozicijų, todėl stengiamės išnaudoti visas galimybes. Drauge su „Achema” parengėme ir laimėjome ES struktūrinių fondų finansuojamą projektą „Nitratinių trąšų tobulinimas ir naujų sukūrimas”, tad žemdirbiams siūlomas mūsų gaminamų skystųjų trąšų „Lyderis” asortimentas artimiausiu metu dar labiau padidės. Baigiame įgyvendinti ir dar vieną projektą, skirtą darbuotojų kompetencijai ugdyti, kuris taip pat iš dalies finansuojamas ES fondų.

Per 10 metų mums pavyko suburti ir išlaikyti darnų kolektyvą, todėl drąsiai pasitinkame naujus iššūkius, patys turime įvairių idėjų, verslo pasiūlymų.

– Ačiū už pokalbį – tegul ir antrasis veiklos dešimtmetis būna ne mažiau sėkmingas Jums ir Jūsų vadovaujamai bendrovei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.