Chodorkovskis pradėjo bado streiką, reikalaudamas padėti dabar teisiamam sergančiam buvusiam kolegai

Bausmę kolonijoje Sibire atliekantis buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis pradėjo „sausą” bado streiką solidarizuodamasis su kitų uždarytu už grotų bendrovės „Jukos” vadovu, kuriam tardymo izoliatoriaus prižiūrėtojai neleidžia gydytis nuo AIDS.
Tai trečiadienį pranešė jo advokatai.

Rusijos Aukščiausiasis teismas atmetė buvusio bankrutavusios naftos bendrovės „Jukos” juristo ir jos viceprezidento Vasilijaus Aleksaniano prašymą perkelti jį iš tardymo izoliatoriaus į ligoninę. Jis yra užkrėstas AIDS ir sako, kad numirs kalėjime, nes prokuratūra sąmoningai atsisako suteikti jam būtiną gyvybei išsaugoti gydymą.

V.Aleksaniano advokatai teigia, kad prokuratūra paskelbė žinias apie jų ginamojo ligą, neturėdama tam akivaizdžios priežasties, o jis pats teisme pareiškė jog tardytojai jam siūlė sandėrį: laisvę už liudijimus prieš M.Chodorkovskį, kurie grėsė „Jukos” įsteigėjui, be dabar paskirtų 9 metų, dar 22 metais kalėjimo.

Radijas „Echo Moskvy” cituoja Federalinės bausmių atlikimo tarybos Medicinos valdybos viršininko pavaduotojos Alos Kuznecovos žodžius, kad V.Aleksanianui tardymo izoliatoriuje suteikiama visa būtina medicinos pagalba.

Tuo tarpu gynėjai pranešė, kad V.Aleksanianas beveik apako ir galbūt serga vėžiu ir tuberkulioze.

„Dėl mano advokato Aleksaniano susidarė itin sudėtinga padėtis… Būtent todėl aš priverstas išeiti už proceso ribų ir pranešti Jums, kad pradedu bando streiką”, – sakoma M.Chodorkovskio pareiškime, adresuotame Rusijos generaliniam prokurorui ir paskelbtame kalinio šalininkų, kurių nuomone, jis yra politinis kalinys, tinklalapyje „khodorkovsky.ru”.

„Labai tikiuosi, kad Jūsų vadovaujama žinyba priims sprendimą, kuris garantuos V.Aleksanianui gyvybę ir medicinos pagalbą”, – sakoma jame.

M.Chodorkovskio gynėjas Robertas Amsterdamas patvirtino agentūrai „Reuters”, kad jo ginamasis pradėjo bado streiką.

Teisių gynėjai ragina M.Chodorkovskį, kuri buvo nuteistas už vengimą mokėti mokesčius, pakeisti protesto formą, nes ji esanti labai pavojinga jo gyvybei.

„Žaviuosi Chodorkovskio drąsa. Tačiau „sausas” bado streikas itin pavojingas. Tai tiesiog savižudybė: izoliatoriaus sąlygomis žmogus gali išbūti be vandens maždaug dvi paras”, – sakė agentūrai „Reuters” judėjimo „Už žmogaus teises” vykdomasis direktorius Levas Ponomariovas.

V.Aleksanianas buvo suimtas 2006 metų balandį. Europos Žmogaus Teisių Teismas jau tris kartus kreipėsi į Rusijos valdžią, reikalaudamas sudaryti galimybę V.Aleksanianui gauti būtiną gydymą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

2 atsiliepimai į "Chodorkovskis pradėjo bado streiką, reikalaudamas padėti dabar teisiamam sergančiam buvusiam kolegai"

  1. x

    😯 Europos Žmogaus Teisių Teismas jau tris kartus kreipėsi į Rusijos valdžią, reikalaudamas sudaryti galimybę V.Aleksanianui gauti būtiną gydymą. VISIEM RUSIJOJ VIENODAI VALDŽIOJE

  2. as

    🙄 Manau Chodorkovskis žengė labai drąsųū žingsnį, tik kas iš to? Manau daugelis valdininkų pasidžiaugs, kad tokiu būdu jis pats sau pasirašė mirties nuosprendį……deja

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.