Seimas sujaukė valdančiųjų planus

Postus persiskirstyti skubančiai valdančiajai koalicijai pirmasis išbandymas baigėsi nesėkme. Dauguma tapę valdantieji nesugebėjo atstatydinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Algimanto Matulevičiaus.

Vakar Seime valdančiajai koalicijai nepavyko pasidalyti įtakos sferų. Ypatingos skubos tvarka svarstytas Seimo NSGK pirmininko A.Matulevičiaus atleidimas nepavyko.

Tai sujaukė iki rytojaus postus Seime ir Vyriausybėje išdalyti norėjusio premjero Gedimino Kirkilo planus. Tačiau nei Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas, nei socialdemokratai padėties nedramatizavo ir tikino rasią išeitį iš susiklosčiusios situacijos.

Lieka vadovauti.
Vakar prieš pietus prezidentūroje apsilankęs G.Kirkilas teigė, kad NS atstovai spės įsilieti į valdančiąją koaliciją ir užimti jiems paskirtus postus Seime bei Vyriausybėje iki rytoj numatytos parlamento rudens sesijos pabaigos. Tačiau tokius premjero planus vos po kelių valandų sujaukė Seimas.

Nors po pateikimo ir svarstymo Seimas pritarė sprendimui atleisti A.Matulevičių iš NSGK pirmininko pareigų, trečiąkart surinkti daugumos balsų nepavyko. Už jo atleidimą balsavo 48 Seimo nariai, prieš buvo 37, dar 9 susilaikė. NSGK vadovą išgelbėjo „darbiečiai”, kurie užsiregistravo, bet balsavime nedalyvavo.

Po nepavykusio atleidimo A.Matulevičius pareiškė, kad atsiima atsistatydinimo pareiškimą ir lieka vadovauti NSGK. Pasak jo, Seimo narių jam pareikštas pasitikėjimas rodo, kad kolegos nori ir toliau jį matyti komiteto vadovu.

Kvepėjo režisūra

Toks posūkis nebuvo numatytas G.Kirkilo vadovaujamos koalicijos planuose. Premjeras NSGK kėdę buvo pažadėjęs naujiesiems partneriams – socialliberalams. Šie jau paskelbė, kad į postą siūlys Vaclavą Stankevičių.

Prie suskilusios geldos bent jau kol kas likę socialliberalai pažėrė kaltinimų juos į koaliciją pasikvietusiems valdantiesiems. Pasak NS pirmininko Artūro Paulausko, A.Matulevičiaus atstatydinimas buvo netikras. „Čia viskas kvepėjo režisūra, netikrumu, atsistatydinimas netikras, kalbos netikros, tad manęs nestebina ir toks rezultatas”, – piktinosi jis. Tačiau, pasak socialliberalo, nors padėtis ir komplikavosi, situacijos dramatizuoti nereikėtų. „Žinoma, veiksmas netikėtas, tačiau mūsų susitarimas su valdančiaisiais tebegalioja. Susėsime, pasikalbėsime ir bus matyti”, – LŽ sakė A.Paulauskas.

Po nepavykusio A.Matulevičiaus atstatydinimo Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė tikino, kad su socialliberalais nebus deramasi iš naujo. „Nebesiderėsime, nes viskas jau suderėta”, – LŽ sakė ji. Tačiau politikė negalėjo pasakyti, kaip bus elgiamasi su socialliberalams pažadėtu NSGK vadovo postu.

Pašiepė konservatorius

Prieš Seimui apsisprendžiant dėl A.Matulevičiaus atsistatydinimo pareiškimo, NSKG pirmininkas kartojo, kad patyrė spaudimą dėl komiteto atlikto Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimo. Prieš Seimo posėdį opozicinės Tėvynės sąjungos (TS) pirmininkas Andrius Kubilius įregistravo rezoliucijos projektą, kuriuo siūlė įvertinti G.Kirkilo elgesį persekiojant A.Matulevičių kaip itin pavojingą precedentą.

„Aš persekioju? Baisu”, – išgirdęs tokį siūlymą ironizavo G.Kirkilas. Jo nuomone, rezoliuciją pateikę konservatoriai tik apsijuokė. Pasak premjero, konservatoriai „šiaušiasi”, nes bijo prarasti NSGK kontrolę. „Negi jie mano, kad tik jie gudrūs, o visi kiti kvaili?”, – šaipėsi jis.

Nusižengimai – ne problema

Gerokai lengviau G.Kirkilui sekėsi kalbėtis su prezidentu Valdu Adamkumi. NS pagaliau apsisprendus, kad aplinkos ministru turėtų tapti A.Paulauskas, vakar premjeras pateikė pastarojo kandidatūrą šalies vadovui.

Šiandien V.Adamkus kviečiasi A.Paulauską pasikalbėti. G.Kirkilas tikisi, kad po šio susitikimo šalies vadovas nedels paskirti socialliberalų lyderio ministru.

G.Kirkilas džiaugėsi, kad Aplinkos ministerijai imsis vadovauti teisininko išsilavinimą turintis NS pirmininkas. Jis nemano, kad specialaus išsilavinimo ir reikiamų žinių aplinkosaugos srityje neturinčiam A.Paulauskui gali kilti kokių nors sunkumų. „Ministerijoje yra specialistų ir ekspertų”, – nukirto premjeras. Jo manymu, naujasis ministras galės daugiau dėmesio skirti statybų standartams ir technologijoms, kontroliuoti nelegalias statybas bei aplinkosaugai skiriamų pinigų įsisavinimą.

Vyriausybės vadovui neužkliuvo, kad į ministrus deleguojamas skandalingai dėl tvoros istorijos pagarsėjęs politikas. G.Kirkilas į šiuos A.Paulausko nusižengimus numojo ranka. Premjero nuomone, tai – patirtis, kuri gali būti naudinga dirbant aplinkos ministru. „Karti praktika skatina principingiau spręsti problemas”, – įsitikinęs jis.

Besitraukiantis ministras A.Kundrotas nesiėmė vertinti jį pakeisiančio A.Paulausko. „Ne man reikia vertinti. Premjeras ir prezidentas padarys reikiamą sprendimą”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.