Rezoliucija dėl Irano branduolinės programos – tai kompromisas, mano Lavrovas

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos naujos rezoliucijos projekte dėl Irano branduolinės programos” numatytos papildomos poveikio Iranui priemonės, bet jos nėra griežtos sankcijos”, trečiadienį pareiškė Rusijos URM vadovas Sergejus Lavrovas.
Anksčiau Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas-Valteris Štainmejeris) pranešė, kad per įvykusias Berlyne derybas su JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Kinijos ir Rusijos URM vadovais susitarta dėl naujos rezoliucijos projekto, numatančio sugriežtinti sankcijas Iranui.

Pasak JAV atstovo, rezoliucija, kuri bus priimta pasibaigus svarstymui, sugriežtins sankcijas ir „įtrauks į jas naujų dalykų”.

„JAV labai patenkintos. Tai bus priminimas Iranui, kad jo veiksmams nepritariama. Su tuo sutinka šešios valstybės”, – sakė Amerikos delegacijos atstovas.

Tuo tarpu S.Lavrovas pažymėjo, jog rezoliucijoje numatytos papildomos priemonės suformuluotos kaip raginimai visoms šalims būti budrioms, plėtojant įvairius ryšius su Iranu, kad nebūtų padaryta kokių nors neplatinimo režimo pažeidimų”.

„Šioje rezoliucijoje sveikinama pažangą, kurią pasiekė Tarptautinė atominės energetikos agentūra, aiškindamasi liekančius nuo praėjusių metų Irano branduolinės programos aspektus”, – sakė Rusijos URM vadovas.

Pasak jo, „iraniečiai mus patikino, kad per artimiausias dvi ar tris savaites šiuos klausimus pasiryžę išspręsti”.

„Rezoliucijoje aiškiai patvirtinama, jog jeigu Iranas sutiks su „šešeto” siūlymais, prasidės tiesioginės derybos visais klausimais, susijusiais su Irano branduoline programa, kuriose dalyvaus šešios šalys, tarp jų JAV”, – paaiškino S.Lavrovas.

Rengiama rezoliucijas, kaip ir jau esamomis sankcijomis Iranui Vakarų valstybės siekia priversti Iraną nutraukti urano sodrinimo programą.

Iranas ir toliau primygtinai teigia, kad jo programa yra taikaus pobūdžio.

Kaip ne kartą pareiškė Teherano pareigūnai, Vakarų veiksmai niekaip nepaveiks įgyvendinamos urano sodrinimo programos. Šią poziciją Iranas patvirtino ir antradienį.

„Galimos naujos rezoliucijos priėmimas nepadarys jokio poveikio mūsų liaudžiai”, – sakė Irano vyriausybės atstovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.