„Mažeikių naftoje” rasta, įtariama, rusų pasiklausymo įranga – Lenkijos spauda

Didžiausio Lenkijos naftos koncerno „PKN Orlen” valdomoje „Mažeikių naftoje” rasta pasiklausymo įranga, pagaminta Rusijoje.

Lenkijos laikraštis „Dziennik” rašo, kad įranga buvo rasta pernai lapkričio mėnesį įmonės direktoriaus pavaduotojo Alberto Gimbuto, kuris laikomas vienu svarbiausių įmonės valdytojų ir darė didelę įtaką derybose dėl Lietuvos įmonės pardavimo 2006 metais, kabinete.

Laikraščio šaltiniai tvirtino, kad kova dėl „Mažeikių naftos” vyksta iki šiol. Tuo tarpu nei „PKN Orlen”, nei „Mažeikių naftos” atstovai nenorėjo patvirtinti, kad pasiklausymo įranga buvo rasta.

Įmonių atstovai nutarė nekalbėti apie šį faktą. Anot laikraščio, iki šiol neaišku, kas ir kodėl instaliavo pasiklausymo įrangą.

„Oficialiai apie tai išgirsite tik paneigimus”, – teigė šaltinis.

Pasak „Dziennik”, 2006 metais dėl „Mažeikių naftos” vyko tikras karas, kai įmonės akcijas pardavinėjo bankrutuojantis Rusijos koncernas „Jukos” bei Lietuvos Vyriausybė. Lietuvos įmonės akcijomis buvo suinteresuotos Lenkijos, Kazachstano ir Rusijos naftos koncernai. Laikraščio teigimu, patyliukais jas rėmė ir šalių specialiosios tarnybos.

„Mažeikių naftos” akcijų pardavimo konkursą laimėjo Lenkijos „PKN Orlen”, kuris už jas sumokėjo apie 2,5 mlrd. JAV dolerių. Iki šiol tai yra didžiausia Lenkijos investicija Lietuvoje.

„PKN Orlen” laimėjo prieš Kazachstano „Kazmunaigaz”, taip pat Kremliaus remtus koncernus „NK-BP” ir „Lukoil”, o į tai Maskva sureagavo nervingai ir „Mažeikių naftoje” prasidėjo, anot „Dziennik”, „kataklizmai”.

Pernai gegužę ir birželį pasirašius akcijų pardavimo sutartis, Mažeikių įmonei liepą buvo nutrauktas žaliavos tiekimas naftotiekiu „Družba”, o po kelių mėnesių įmonėje kilo didelis gaisras, atnešęs „Mažeikių naftai” apie 50 mln. JAV dolerių nuostolių.

„Mažeikių naftos” akcininke „PKN Orlen” tapo 2006-ųjų gruodį, iš Lietuvos Vyriausybės ir bendrovės „Yukos International UK” už 2,344 mlrd. JAV dolerių įsigijusi atitinkamai 30,66 proc. ir 53,7 proc. „Mažeikių naftos” akcijų.

Už didžiausią pirkinį užsienyje – bendrovę „Mažeikių nafta” „PKN Orlen” pernai tapo konkurso „Best of European Business” laureatu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.