„Debilais”prokurorus išvadinęs A.Matulevičius pripažintas pažeidęs politiko etiką

„Debilais” išvadinęs prokurorus, kurie tyrė galimai neskaidrią Darbo partijos buhalteriją, Seimo pilietininkas Algimantas Matulevičius pažeidė politiko etikos kodeksą.

Tokį verdiktą trečiadienį paskelbė Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

A.Matulevičius, kuris vadovauja Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, savo kaltės nepripažino. Pasak jo, žodis „debilas” šnekamąja kalba yra nevykusio darbo bei apsileidimo sinonimas, todėl esą neturi menkinamosios prasmės.

Į komisiją kreipėsi generalinis prokuroras Algimantas Valantinas prašydamas išnagrinėti, ar politiko žodžiai apie „prokurorų debiliškumą” nepažeidžia Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintų principų.

„Tikrai nebijau šito žodžio, tačiau mūsų prokurorų debiliškumas akivaizdus. Ir anksčiau, ir dabar”, – tokius A.Matulevičiaus pareiškimus pernai rugpjūtį spausdino dienraštis „Lietuvos žinios”.

Generalinės prokuratūros rašte etikos sargams A.Valantinas skundėsi esą tokia Seimo nario citata „žeidžia prokurorų dalykinę reputaciją bei prieštarauja gerai moralei, nes menkina tiek viešąją, tiek politinę kultūrą”.

Prokuratūros vadovas taip pat atkreipė komisijos dėmesį, jog medicininis terminas „debilas” reiškia asmenį, kuriam būdinga lengviausia protinio atsilikimo forma. Pasak A.Valantino, tokia kritika, išsakyta prokurorams, yra menkinamojo pobūdžio, todėl įžeidžianti ir žeminanti.

Tačiau politikas sako, jog jis nenorėjęs nieko įžeisti, o tik emocingai kalbėjo. „Neturėjau tikslo nieko pažeminti”, – sakė A.Matulevičius.

Politiko žodžiai buvo išsakyti galimai neskaidrios Darbo partijos buhalterijos tyrimo fone. 2006-siais pateikus pirminius įtarimus Darbo partija buvo kaltinama nuslėpusi apie 8 mln. litų pajamų, nedeklaravusi apie 7 mln. litų išlaidų.

Pagal dabar pareikštus įtarimus Darbo partija įtariama neįtraukusi į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, bei nesumokėjus apie 4 mln. litų mokesčių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.