V. Adamkus: ekonomikos uždarumas užkrauna naštą vartotojams

Prezidento Valdo Adamkaus įsitikinimu, praėjusieji metai Lietuvos ekonomikoje išryškino tam tikrų problemų, iš kurių viena skaudžiausių – aukštas infliacijos lygis.

Šalies vadovo teigimu, rinkos ekonomikoje valstybės galimybės reguliuoti kainas yra labai ribotos. Tačiau viena iš esminių priemonių, kurių svarbos neįmanoma pervertinti, yra sąlygos konkurencijai.

Trečiadienį valstybės vadovas dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje „Lietuvos užsienio prekybos politika įstojus į Europos Sąjungą – ar esame pasiruošę globalizacijos iššūkiams?”

Kalbėdamas apie Lietuvos užsienio prekybą, prezidentas pabrėžė jos svarbą Lietuvos ekonomikai nuo pat reformų pradžios. Valstybės vadovo nuomone, atsivėrimas ne tik prekėms, bet ir kapitalui, užsienio investicijoms, žmonėms ar idėjoms yra nepaprastai svarbus šalies pažangai.

Šalies vadovas pastebėjo, kad pastaruoju metu užsienio prekybos politikos klausimai nuolat aptariami ir Europos Komisijos dokumentuose. Būtent šiuos dokumentus galima pavadinti gairėmis Europos konkurencingumui užtikrinti, juose Europos Komisija pabrėžia, jog protekcionizmas nėra tinkamas sprendimas.

Prezidentas pabrėžė, kad būtent ekonomikos uždarumas užkrauna papildomą naštą vartotojams – sukuria sąlygas aukštesniam kainų lygiui, nei tai būtų atviroje ekonomikoje, ir stabdo esminius ekonomikos pertvarkos procesus, kurie itin svarbūs kuo efektyviau paskirstant išteklius.

Pasak valstybės vadovo, skaudu ir tai, kad būtent dėl ekonomikos uždarumo nukenčia skurdžiausi visuomenės nariai. Juk pagal šiuo metu galiojančias nuostatas būtent maisto produktams taikomi didžiausi apribojimai pakeliui į Europos Sąjungos vidaus rinką.

„Laisva prekyba ir atvirumas turi būti laikomi vienu svarbiausių šalies politikos orientyrų”, – sakė Lietuvos vadovas. Ir nors globalizacija yra ir bus vertinama dviprasmiškai, prezidentas pabrėžė, kad reikia aiškiai susidėlioti savo prioritetus ir išnaudoti teikiamas galimybes, o ne žvalgytis atgal ir priešintis pažangai.

Pasak šalies vadovo, turime pripažinti, kad pastarieji metai, ypač po Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą, Lietuvos istorijoje bus įvardijami kaip reformų „bado” metai. Prezidento manymu, viena iš negebėjimo pajudėti priežasčių yra susijusi su uždarumu ir platesnio akiračio neturėjimu.

V. Adamkus pabrėžė tikįs, kad ir ekonomikos, ir visos visuomenės atvirumas smarkiai prisidėtų prie vidinių reformų, kurios yra raktas į mūsų visuomenės gerovę bei ekonomikos konkurencingumą.

Prezidento teigimu, šiuo metu pasaulio ekonomikoje tvyro neaiškumas dėl tolesnių raidos perspektyvų. Ekspertai dar diskutuoja apie Amerikos ekonomikos būklę, apie tolesnį Kinijos, Indijos ir kitų kylančių ekonomikų augimą.

Pasak šalies vadovo, ekonomikos nuosmukis paprastai sustiprina protekcionistines nuotaikas, ką galima išgirsti ir JAV politikų diskusijose. Tačiau, V. Adamkaus nuomone, istorija rodo, kad užsidarymas nuo išorės negali būti atsakymas į ekonominius sunkumus. Atvirkščiai – būtent kliūčių užsienio ryšiams iškėlimas tampa pagrindine ekonomikos stagnacijos priežastimi.

„Todėl turime atidžiai stebėti, kas vyksta pasaulyje bei mūsų eksporto rinkose, ir siekti, kad ES būtų lyderis ir pavyzdys, įrodantis, kaip kliūčių tarp valstybių naikinimas padeda augti jų gyventojų gerovei”, – cituojamas valstybės vadovas Prezidento spaudos tarnybos pranešime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.