Seimo narių grupė prašo V. Adamkaus vetuoti PVM įstatymo lengvatą daržovėms ir vaisiams

Parlamentarų grupė kreipėsi į Lietuvos prezidentą Valdą Adamkų, prašydama vetuoti Seimo priimtą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 19 straipsnio papildymą, kuriuo įteisinta mokesčio lengvata daržovėms ir vaisiams.

Kreipimąsi pasirašė kai kurie Seimo Tėvynės sąjungos, Liberalų sąjūdžio, Liberalų ir centro sąjungos bei Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų atstovai.

Jų nuomone, naujų mokesčių lengvatų ir išimčių teikimas sunkina esminių mokesčių reformų perspektyvą. Kreipimosi iniciatoriai pažymi, kad yra pagrindo manyti, jog pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos vaisiams ir daržovėms dydžiu nebus sumažintos pardavimo kainos vartotojams, o iš esmės iš to išloš vaisių ir daržovių importuotojai, bus padidintas prekybininkų antkainis.

„Priėmus aptariamą PVM lengvatą valstybės biudžetas netenka apie 50 mln. litų, kurių dauguma galėtų būti skirti sveikatos, švietimo ir socialinėms reikmėms”, – teigia politikai.

Jie taip pat pažymi, kad įstatymo projektui nepritarė Vyriausybė. Parlamentarų grupės nuomone, balsavimą už projektą galėjo lemti ne objektyvus tikėtinų pasekmių įvertinimas, o populizmo prieš rinkimus nuotaikos.

Tokį kreipimąsi į šalies vadovą pasirašė Seimo nariai Jurgis Razma, Gintaras Steponavičius, Eligijus Masiulis, Vytautas Grubliauskas, Dalia Teišerskytė, Kęstutis Glaveckas, Julius Dautartas, Irena Degutienė, Vincė Vaidevutė Margevičienė, Ramūnas Garbaravičius, Rimantas Dagys, Andrius Endzinas, Jonas Čekuolis, Raimundas Palaitis, Jonas Lionginas.

Lengvatinis PVM tarifas vaisiams ir daržovėms Lietuvoje bus taikomas nuo 2009 metų. Sausio 15 d. Seimas priėmė tai įteisinantį Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 19 straipsnio papildymą. Už jį balsavo 56 Seimo nariai, prieš – 10, susilaikė 35.

Nutarta nuo 2009 m. sausio 1 dienos taikyti 5 proc. lengvatinį PVM tarifą ne tik importuojamoms ar eksportuojamoms daržovėms bei vaisiams, bet ir mūsų šalyje išaugintai produkcijai, jei ji atitinka Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų reikalavimus ir Lietuvos standartus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.