JAV kosminis zondas pirmą kartą nuo 1975-ųjų leis iš arti pažvelgti į Merkurijų

JAV kosminis zondas pirmadienį priartėjo prie Merkurijaus – šios misijos metu tikimasi įminti paslaptis, gaubiančias mažiausią Saulės sistemoje planetą, kuri praeitą kartą iš arti buvo stebima tik 1975 metais, praneša NASA.
Zondas MESSENGER prie Merkurijaus, kuris iš visų planetų skrieja arčiausiai Saulės, per 200 km priartėjo maždaug 19 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku. Zondas fotografavo šios planetos paviršių, kurio 55 proc. iki šiol yra nežinomi.

Šių metų spalį ir 2009 metų rugsėjį MESSENGER vėl praskris netoli Merkurijaus, o 2011-aisiais pradės skrieti orbita aplink šią planetą ir metus ją studijuos.

„MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging” (MESSENGER) antradienį turi pradėti siųsti į Žemę Merkurijaus atvaizdus, kurių turi būti maždaug 1,3 tūkst., ir kitus duomenis apie šią paslaptingą planetą, sakė pareigūnai.

Šis kosminis aparatas, kuris buvo paleistas 2004-ųjų rugpjūtį, kartą jau praskrido virš Žemės ir du kartus – virš Veneros. Pasibaigus pusseptintų metų truksiančiai jo odisėjai jis bus nuskriejęs 7,8 mlrd. kilometrų.

Istorinis pirmadienio priartėjimas prie Merkurijaus buvo pirmasis nuo 1975 metų kovo, kai prie jo buvo priartėjęs „Mariner 10”, kuris tris kartus praskriejo netoli šios planetos. „Mariner”, kuris buvo aprūpintas ne tokiais tobulais prietaisais, tyrinėjo tik vieną Merkurijaus pusrutulį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.