Ukrainos bankus užplūdo rublines santaupas susigrąžinti norintys gyventojai

Penktadienį Ukrainos bankuose nusidriekė, rodos, begalinės suirzusių gyventojų eilės – ukrainiečiai skubėjo atgauti santaupas, kurias buvo praradę žlugus Sovietų Sąjungai.
Nuo pat ankstyvo ryto turintieji teisę atsiimti santaupas, daugiausia pensininkai, kartu su dešimtimis kitų žmonių būriavosi prie „Oščadbank” taupomojo banko, siekdami susigrąžinti po 1000 grivinų (462 litus).

Šalies pietvakariuose esančioje Zaporožėje, kaip spėjama, dėl širdies problemų, mirė nuo 3 val. ryto eilėje prastovėjęs pagyvenęs vyriškis, pranešė naujienų agentūra „Interfax”.

Spūstys ir painiava sukėlė ginčus tarp klientų ir banko darbuotojų. Kai kuriuose padaliniuose, nepaisant šalčio, minia buvo priversta laukti lauke, sustiprintas policijos budėjimas.

Naujoji Ukrainos ministrė pirmininkė Julija Tymošenko pažadėjo grąžinti santaupas, kurios buvo įšaldytos sąskaitose dėl paskutiniųjų Sovietų Sąjungos gyvavimo mėnesių chaoso.

Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje Ukraina kai kuriems gyventojams pradėjo grąžinti labai mažas sumas, maždaug apie 10 dolerių (23 litus).

Vyriausybės skaičiavimais, depozitų, į sąskaitas padėtų rubliais, suma siekia 128 mlrd. grivinų (59 mlrd. litų).

Ekspertai įspėja, jog dėl šios Ukrainos iniciatyvos šaliai gresia infliacijos augimas. Per praėjusius metus infliacija buvo didžiausia nuo 2001 metų ir siekė 16,6 proc.

Iš 2008 m. biudžeto, kurį sudaro 47 mlrd. dolerių (109 mlrd. litų), Ukraina numatė skirti apie 4 mlrd. dolerių (9 mlrd. litų) įšaldytų santaupų grąžinimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.