Bushas per vizitą Šventojoje žemėje aplankys krikščionybės lopšį

JAV prezidentas George`as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), kuris nuolat apeliuodavo į krikščionišką tikėjimą, kad pateisintų savo pastarųjų septynerių metų politiką, šią savaitę kaip piligrimas aplankys kai kurias švenčiausias savo religijos vietoves.
G.W.Bushas savo pirmuoju vizitu Izraelyje ir palestiniečių teritorijoje nuo tada, kai tapo prezidentu, pirmiausia siekia paskatinti atgaivintas taikos derybas tarp Izraelio ir palestiniečių.

Tačiau JAV lyderis mėgins pasekti ir Jėzaus Kristaus, kurį kadaise apibūdino kaip savo „mėgstamiausią filosofą” ir kurio mokymas paveikė jo prezidentavimą, įskaitant užsienio politiką, pėdomis.

Ketvirtadienį G.W.Bushas vyks į mažą Betliejaus miestelį – Jėzaus gimimo vietą okupuotame Vakarų Krante, šiandien apsuptą kontroversiškos Izraelio gynybinės užtvaros.

Kitą dieną G.W.Bushas skris į šiaurę prie Galilėjos ežero, prie kurio krantų Jėzus pasakė daug savo garsiausių pamokslų ir gydė ligonius.

Čia jis aplankys Kapernaumo – prie ežero buvusios gyvenvietės, kurioje pirmuosius savo 30 metų gyveno ir mokė Jėzus, atsikėlęs iš netoliese esančio Nazareto, – griuvėsius.

Per archeologinius šios vietovės, dabar vadinamos Tel Humu, kasinėjimus buvo aptikta viena sinagoga ir 5-ojo amžiaus bažnyčia, pastatyta, kaip manoma, ant apaštalo Pauliaus namų liekanų.

Dabar šioje vietoje dominuoja ultramoderni aštuonkampė pranciškonų bažnyčia.

Kapernaumas yra netoli tos vietos, kur Jėzus, kaip teigiama, 5 tūkst. žmonių miniai stebuklingai padalijo kelis duonos kepalėlius ir dvi žuvis ir kur jis paskelbė Petrą „uola”, ant kurios jis pastatys savo naują Bažnyčią.

Iš čia G.W.Bushas vyks prie Palaiminimų kalno, nuo kurio Jėzus Kristus, kaip tikima, kreipėsi į žmones su garsiuoju Kalno pamokslu.

Kiekviena iš jų prasideda žodžiu „palaiminti”, įskaitant šias eilutes: „Palaiminti turintys vargdienio dvasią: jų yra dangaus karalystė” ir „Palaiminti romieji: jie paveldės žemę”.

Kitą eilutę – „Palaiminti taikdariai: jie bus vadinami Dievo vaikais” – pasitelkdavo ankstesni lyderiai, siekę išspręsti dešimtmečių senumo Artimųjų Rytų konfliktą.

Šiandien ant šio kalno stūkso katalikų bažnyčia, kurią suprojektavo italų bažnyčių architektas Antonio Barluzzi (Antonijus Barluzis) ir kurią 1938 metais pastatė pranciškonai. Ant šios bažnyčios grindų mozaikų ir langų virš centrinio altoriaus išraižytos eilutės ir simboliai, susiję su Jėzaus pamokslais.

Popiežius Jonas Paulius II 2000 metų kovą per Tūkstantmečio kelionę po Artimųjų Rytų šventąsias vietas ant šio kalno aukojo mišias, kuriose dalyvavo dešimtys tūkstančių piligrimų.

Per savo kelionę po krikščioniškas vietoves G.W.Bushas taip pat aplankys kur kas niūresnį memorialą – Jad Vašemo Holokausto muziejų Jeruzalėje, kuris yra tapęs privaloma stotele beveik kiekvienam žydų valstybėje apsilankančiam lyderiui.

Muziejuje, skirtame daugiau kaip 6 mln. žydų, kuriuos Antrojo pasaulinio karo metais nužudė naciai, atminimui, jis padės vainiką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.